U Grčkoj ovu pitu zovu Spanakopita, a ovdje nam je to Špinat pita. Autentična, bogata pita punjena zelenim špinatom, lukom, sirom i začinima. Sve to zamotano u odlične kore.
Grčka pita od špinata jedna je od popularnijih grčkih jela, voljena i poznata u cijelom svijetu.
Ukusna i zdrava grčka pita koja se može jesti u svako doba dana, bilo kao užina ili kao glavno jelo.
Za cca 4 porcije trebamo:
- 750 g špinat,
- 250 g sir grabancijaš,
- 250 g kravlji sir,
- 12-tak kora za savijaču,
- 3, 4 jaja,
- 2 režnja češnjaka,
- 2 žiličice kopra,
- 2 žličice peršina,
- maslinovo ulje,
- sol i papar.
Za pripremu Spanakopite ili Špinat pite možemo koristiti smrznuti ili svježi špinat. Ako je svježi treba ga kratko prodinstati na malo ulja i luka dok se ne opusti. Zatim ga ohladimo pa usitnimo i nastavimo raditi po receptu. U slučaju smrznutog šinata - odmrznemo ga. Odmrznuti špinat procijedimo kroz cjedilo, sito i nastavimo pripremati kao svježi. Sada u posudi umutimo jaja i dodamo im namrvljeni kravlji sir, sir grabancijaš, protisnuti češnjak, kopar i peršin. Promiješamo, ubacimo špinat i začinmo. Količina soli ovisi o slanosti sireva. U drugu posudicu stavimo kiselo vrhnje, u njega ubacimo jedan žutanjak i dobro umutimo. Time ćemo premazati zadnju, gornju koru. Dno pravokutnog lima za pečenje premažemo uljem, na njega stvimo dvije kore, nadjenemo ih pripremljenom smjesom i prekrijemo sa slijedeće dvije kore. Tako ponavljamo postupak dok ne potrošimo sve namirnice. Zadnji red kora premažemo vrhnje/žutanjak premazom i stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, otprilike 50 minuta. | |
|
|
|
|