petak, 16. ožujka 2018.

Zeleno, lisnato, zdravo

Svi dobro znamo kako je sve povrće zdravo, no ipak neko povrće se dodatno ističe zbog svojih hranjivih i ljekovitih svojstava. Tu je naglašeno zeleno lisnato povrće koje krije brojna ljekovita svojstva, pa može spriječiti nastanak ili umiriti već postojeća stanja i bolesti.
Povrće najčešće, kao i voće, sadrži nisku razinu masti, a visoku razinu minerala i vitamina. Povrće ima antioksidativna svojstva koja štite tijelo od bolesti i jačaju imunitet. Prepuno je vlakana koja apsorbiraju višak vode i potiču rad probavnog sustava.
Koje zeleno povrće je najzdravije?
Evo što kažu stručnjaci i koje to vrste najzdravijeg zelenog lisnatog povrća svakako zaslužuju svoje mjesto na našem tanjuru.
Rukola
Rukola se sije od ranoga proljeća i opet krajem ljeta. Brzo procvjeta pri visokim temperaturama.
Ta odlična zelena biljka sadrži beta-karoten, vitamine K i C, a od minerala nam je tu kalcij, kalij, fosfor, natrij, magnezij i željezo. Odličnu, ljutkastu aromu listovima rukole daju eterična ulja. Listovi rukole najbolji su svježi, pripremljeni kao salata kakvu jedem gotovo svakodnevno.
Rukolu možemo dodavati umacima, varivima, juhama ili namazima. Kod rukole su jestivi još i cvjetni pupoljci, mladi plodovi (komuške) i zrele sjemenke. Komuške možemo pirjati s ostalim povrćem.
Suhe sjemenke se mogu upotrebiti kao sjeme gorušice, znači kao klice ili izradu senfa.
Endivija
U endiviji imamo prehrambena vlakna, beta-karoten, vitamine B1, B3, B5, B6, C, K i E, minerale kalcij, fosfor, kalij, bakar, cink, magnezij, mangan, selen i željezo. Tu je i spoj inulin kojeg najviše ima u najgorčim, zelenim listovima, posebno važan u prehrani dijabetičara. Endivija meni je najbolja kao salata. Tvrđe i žilavije listove možemo propirjati na maslacu ili nekoj nama dragoj masnoći/ulju. Kako bismo ublažili gorčinu, možemo dodati slatko povrće poput mrkve ili cikle, pa čak i malo meda.
Raštika
Samo jedna manja porcija raštike sadrži više kalcija od čaše mlijeka! Odličan je izvor antikancerogenih spojeva i jedna je od najučinkovitijih namirnica što se tiče snižavanja razine kolesterola. Raštika je bogata vitaminima K, C i A. Najpoznatiji i jedan od najzdravijih načina pripremanja raštike je kuhanje u vodi s maslinovim uljem i češnjakom.
Špinat
Ovo povrće je bogat izvor željeza, kalcija i velikog broja vitamina. Jedna od najvažnijih karakteristika špinata je ta što se učinkovito bori protiv raka prostate, najučinkovitije od svih ostalih vrsta zelenog lisnatog povrća. Ako ćete špinat kuhati, neka to ne bude duže od 1 minute kako bi se zadržala sva ljekovita svojstva. Špinat je odličan i sirov, u obliku salate.
Kelj
i njegovih 50 nijansi. Bogat je vitaminima A, C, K i B6. Također je odličan izvor magnezija i kalcija. Njegova antioksidativna svojstva smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i smanjuju rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući i neke vrste raka. Kelj će sniziti razinu lošeg kolesterola i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, a također štiti i zdravlje vaših očiju. Postoje razni načini da pripremite kelj, uključujući variva ili salate.
Matovilac
Matovilac sadrži beta-karoten, vitamine B6 i B9, obilje vitamina C i minerale bakar, fosfor, kalcij, kalij, magnezij, dosta željeza te ponešto cinka, natrija i selena.
Valerijanska kiselina blago umiruje živčani sustav.
Svježi matovilac se koristi za samostalnu ili miješanu salatu. Odličan je s rotkvicom, mladim lukom, radičem ili zelenom salatom.
Upotrijebiti ga možemo u tekućim ili kašastim sokovima i za ukrašavanje jela.
Radič
Radič sadrži vitamine A, B1, B2, B3 B5, B6, C i K te minerale fosfor, kalij, kalcij, magnezij, mangan, natrij, selen i željezo. U njemu ima karotenoida (beta-karoten, lutein i zeaksantin), gorkih tvari i organskih kiselina. Najbolje ga je sijati od travnja do kolovoza.
Za jelo koristimo pojedinačne listove ili čitave glavice.
Radič se najčešće jede sirov u salatama. Možemo ga kombinirati s raznim sezonskim povrćem.
Ako želimo ublažiti gorčinu, listove prethodno narežemo na uže rezance i malo nagnječimo, pa dodamo malo šećera ili meda. Možemo ih i vrlo kratko prokuhati.
Radič je ukusan kratko pirjan ili pečen, primjerice na roštilju. Dobro se slaže s mliječnim proizvodima (sir), krumpirom, rižom i tjesteninom.
Rapini
Ovo povrće izgledom podsjeća na brokulu, no spada u porodicu repe.
Izvor je vitamina C, K i A, a bogat je kalcijem i željezom. Možemo ga pripremati na pari, kao varivo ili u omletu. 
Kupus
Brojna istraživanja nam govore kako je kupus odličan u borbi protiv raka.
Čuva zdravlje srca i probavnog sustava. Izuzetan je izvor vitamina C, B1, B2, A, kalija i kalcija.
Najzdraviji je sirov, a možemo ga i kuhati na pari.
Od začina uz kupus najbolje idu maslinovo ulje i češnjak.

Repa
Nažalost, listovi repe se najčešće bacaju. Gorkastog su okusa, ali su odlični za naše zdravlje. Bogat su izvor vitamina A, K i C. Zbog velike razine vlakana, listovi repe će nas držati dugo sitima, a potaknut će rad probavnog sustava.
Blitva
Blitva je jedna od najzdravijih vrsta lisnatog povrća, a većini ljudi je čak i ukusna.
Odličan je izvor vitamina A i C.
Također, bogata željezom i vlaknima.
Znanstvenici su dokazali da blitva štiti zdravlje srca, očiju, probavnog sustava i smanjuje učestalost glavobolja.
Blitva se kuha kratko, 2,3 minute kako ne bi izgubila svoja ljekovita svojstva.