petak, 22. veljače 2019.

Hrana, kuhinja, recepti Portugala

Portugalska kuhinja znači upotrebu kvalitetnih sastojaka koje onda pripremamo na potpuno jednostavan način kako bismo sačuvali bogatstvo aroma i okusa. Jela pripremamo s osnovnim namirnicama, ali ne smijemo izostaviti maslinovo ulje, luk i češnjak.
 
Veliki izbor začina i utjecaj mediterana omogućuju portugalskim kuharima najbolje okuse i teksture čime je omogućeno hranu pripremati prema sasvim jednostavnim receptima.
Portugalski moreplovci, poznati kao osvajači i istraživači, pri povratku u zemlju su donosili raznovrsne začine, pa tako obogatili i svoju, ali i europsku kuhinju.
U Europi, do tada neviđeni i nekušani, đumbir, cimet, crni papar i chilly brzo su našli svoje mjesto europskoj kuhinji. Uz  razno-razne začine donosili su i egzotične proizvode poput riže i čaja s Dalekog istoka ili krumpira iz Južne Amerike, bez kojih danas teško  možemo zamisliti obrok.
Zahvaljujući kombiniranju novootkrivenih začina i proizvoda s domaćim proizvodima, portugalska kuhinja je istinski uživatelj u najrazličitijim ukusima.
Doprinos raznolikosti portugalske kuhinje daje domaća proizvodnja krumpira, kukuruza i riže, ali  i nepregledni vinogradi, maslenici, smokve, bademi i naranče koje volimo, čega u Portugalu ima u izobilju.
Baza svih jela portugalske kuhinje je maslinovo ulje. S maslinovim uljem rado pripremaju plodove mora i ribu, pa  ne čudi kako su Portugalci pri samom vrhu europskog prosjeka konzumacije ribe po glavi stanovnika. Riba se u Portugalu jede na sve načine, pa može biti kuhana, izroštiljana ili čak dimljena. Omiljena portugalska hrana je baš dimljeni bakalar koji je najčešće posoljen i sušen što im je ostalo od stare ribarske tradicije koja se koristila prije nego smo dobili hladnjake.
Najjednostavnija priprema ribe uključuje razne kombinacije s vinskim octom i maslinovim uljem. Osim bakalara jedu se i hobotnice, lignje, sardine, losos, kozice, škampi, školjke... tj. svi plodovi mora.
Poznata je Caldeirada, jelo s morskim plodovima sastavljeno od raznih vrsta školjki i riba, rajčice, lučica i krumpira. Ukusan morski svijet imamo i u rižotu s morskim plodovima imena Arroz de marisco.

S obirom na konzumaciju ribe Portugalcima sigurno ne nedostaje D3 vitamina/hormona kojim ribe obiluju, no Portugalci nisu puno niže niti kod upotrebe sireva, posebno ovčjih sireva kao što je Queijo Serra da Estrela.

U spremanju kolača isto su pravi majstori, a s obzirom da je priprema kolača u Portugalu započela u samostanima i nazivi njihovih kolača su u skladu s time, pa imamo Svećenikovo uho, Nebo ili Opatičin pojas ;
Portugalci pripremaju i slatke specijalitete od mlijeka, jaja i cimeta, puding od riže s cimetom i sitne kolačiće od marcipana s kremom od badema.
Na svoja vina Portugal je jako ponosan, ipak se portugalska vina svrstavaju u ona najpoznatija na  svijetu.
Vina su im mlada, laka, slatka voćna, kisela ili ona intenzivne arome.
Svaki obrok Portugalci započinju juhom i završavaju likerom poput Amarquinha, napravljenim od gorkih badema.
Uz Sretne Recepte, super sir i vino uvijek uživamo!
I eto, portugalska kuhinja vrlo je slična kuhinjama naših otoka, to je mediteranska kuhinja, k`o stvorena za mene, naravno za uživanje ;)