subota, 22. studenoga 2014.

Čaj ili masala chai

Dosta nam je kave? Možda nije, ali želimo s njom usporiti, smanjiti, prestati... Osobito sada kad počinje vladavina gripa, prehlada, kašljanja i šmrcanja.
Evo, crni čaj je savršena zamjena, kažu.  Crni čaj u sebi ima kofeina, pa smanjuje pospanost i umor, a jedna šalica ima samo četvrtinu kofeina ako ga uspoređujemo s kavom. 
Crni čaj je jednostavno zdrava zamjena kavi.
Tea i njegove varijacije u pisanju i izgovaranju diljem svijeta, dolaze iz jednog jedinog izvora - Te što znači čaj na kineskom Amoy dijalektu. Dosta izvedenica diljem svijeta imala je i Mandarinska riječ za čaj - cha.
Crni čaj dolazi iz istog grma kao i zeleni čaj, ali zbog različite obrade i pripreme čaj gubi svoju zelenu boju pa postaje crni. Crni čaj je u Kini poznat još i kao grimizni, a kod nas i kao indijski. Crni čaj ima nježne i blage učinke na naše zdravlje, ali ih ima puno. On štiti krvožilni sustav i srce, snižava kolesterol i povećava fizičku izdržljivost. Crni čaj djeluje protiv glavobolje, antivirusno i antibakterijski, te spriječava bolesti poput Parkinsove bolesti i dijabetesa.
Crnog čaja preporučuju 3 do 4 šalice dnevno, a pripremiti ga znaju svi.
A ja ću vam ovdje napisati jedan recept za masalu
Što je masala?
To je napitak od crnog čaja, vode, mlijeka i začina koji se u Indiji pije umjesto kave.
Okus masale se razlikuje i ovisi o vrsti i količini začina koje dodajemo. Masala čaj stimulira rad crijeva, pa olakšava nadutost, kontrolira našu težinu jer potiče metabolizam, ublažava mučninu i vrtoglavicu povezanu s kretanjem, održava koncentraciju i budnost, smanjuje stres i jača naš imunitet.
Masala chai tj. čaj je u svakoj kući u Indiji drugačije začinjen. U njemu su najčešće kardamom, cimet, klinčić, đumbir i muškatni oraščić. 
A ako masalu želite napraviti samo od jednog začina, neka to bude kardamom.
Mi ćemo ovdje napraviti dvije šalice masala čaja i za to će nam trebati:
  • 2 šalice mlijeka pomiješane s 1 šalicom vode,
  • 4 vrećice ili 1 šaka listića crnog čaja,
  • 1 žličica kardamoma,
  • 1 štapić cimeta,
  • 6, 7 klinčića,
  • zaslađivati po izboru: med, stevija
Promiješamo mlijeko i vodu i stavimo na vatru dok ne proključa. Kad proključa dodamo čaj i začine i promiješamo, pa kuhamo još 5 minuta na laganoj vatri. Miješati moramo cijelo vrijeme kuhanja jer tako čaj dobiva, Indijci kažu, baršunastu teksturu. Čaj će biti jačeg okusa ako dulje topimo začine.
Riječ masala u Indiji je usmjerena na mješavinu začina. Majke u Indiji u kući uvijek imaju mješavinu začina spremnu za čaj. Mješavinu pripremaju same, a mogućnosti je pregršt.
Neke verzije masala čaja su idealne baš sada pred zimske dane koji stižu, pa počinju vladati gripa, prehlada, upaljeno, nateklo grlo i razne upale dišnih puteva. Ako ste tražili lijek za grlo, lijek za grlobolju ... našli ste ga.
Sada uz "Đumbir kolačiće" možete popiti masala čaj ;