srijeda, 11. studenoga 2015.

Martinje i vino

Dan Sv. Martina uvijek je bio veoma važan dan svakom vinogradaru i vinaru, ali i svakom ljubitelju vina, jer se baš na taj dan, 11. studenog  mošt službeno pretvara u vino. Danas se Martinje slavi kao narodni običaj uz piće, jelo i pjesmu prema “Križevačkim štatutima” iz 1696. godine. Običaj „Martinja“ i „krštenja vina“ još uvijek se njeguje u sjeverozapadnim predjelima Hrvatske i u Slavoniji, a u Istri i Dalmacij nema tradiciju.
Za Martinje se po narodnom običaju jede pečena guska s mlincima, a to se zalijeva dobrim vinom. Blagdan „krštenja vina“ tj. pretvaranje mošta u mlado vino se obilježava se upravo 11. studenog jer je tada 397. g. pokopan Sveti Martin iz Toursa, zaštitnik vinograda i vinara. 
Ako se pitamo zašto se mošt krsti baš na imendan Sv. Martina i zašto se tom prilikom najčešće jede guska, jedna legenda ima odgovor. Legenda kaže da je u 4. stoljeću živio jedan čovjek po imenu Martin. Bio je starorimski legionar i veliki ljubitelj vina. Nakon što je završio svoje školovanje u Francuskoj školi svetog Hilarijusa trebao je postati kršćanski biskup, međutim Martin to nije želio postati. Na sam dan imenovanja biskupom Martin je napravio baš sve kako bi izbjegao imenovanje. Između ostalog, sakrio se u guščak, ali guske ko guske odale su ga svojim glasanjem, pa je tako na kraju Martin ipak postao crkveni dostojanstvenik. No, Martina to nije spriječilo da nastavi propagirati dobru vinsku kapljicu! Po legendi baš je Sv. Martin uveo ceremoniju „krštenja vina“, tzv. "Martinje" koje je do tog vremena bilo zabranjeno kao poganska svečanost.
S obzirom da svi volimo vino, neki crno vino, drugi bijelo vino, pa evo, uz sve i svašta što sam već ovdje pisala o vinu, našla sam još neke simpatične vinske činjenice:
 • Stručnjaci kažu da se karakteristike vina ne mogu prepoznati dok je ono mlado nego svoj karakter dobiva s vremenom.
 • Znanstvenici kažu da je ljubav prema vinu zapisana u genima.
 • Crno vino zube štiti od karijesa jer usporava razmnožavanje bakterija. Znanstvenici su otkrili da stariji ljudi, koji su kroz život umjereno ispijali crno vino, imaju zdravije zube.
 • U vinu se nalaze mnogi minerali i vitamini našem organizmu važni. Tako u vinu imamo vitamine C, B1, B2, B6, B12 i minerale kao što su željezo, kalcij, kalij, magnezij.., a više o zdravlju iz vina pročitajte u postu Zdravlje u stotinu boba.
 • Vino mesu daje aromu i omekšava ga, pa ga zato kuhari koriste kao marinadu.
 • Crno vino ide uz crveno meso i divljač, a bijelo vino ide uz morske plodove i piletinu.
 • Suha bijela ili rose vina idu uz jaja i tjesteninu, a lagana bijela vina idu uz povrće.
 • Vrsta grožđa od kojih se proizvodi većina svjetskih vina ima ustvari samo 12. 12 najpoznatijih vrsta grožđa - 6 crnih i 6 bijelih.
 • Francuzi jedu masnu hranu, puno puše, a ipak manje obolijevaju od bolesti krvožilnih sustava. Zato što redovito piju vino. Spominjala sam već taj francuski paradoks ;)
 • Francuska i Italija najveći su proizvođači vina na svijetu. Svaka proizvodi preko 50 milijuna hektolitara godišnje.
 • Talijan prosječno popije 50 litara vina godišnje, a Hrvat samo oko 28.
 • Za kuhano vino se od davnina smatralo da liječi i grije tijelo, a rekla bih i dušu.
 • U Velikoj Britaniji, u Viktorijansko doba, kuhano vino se često posluživalo djeci prilikom rođendana i sličnih proslava.
Eto toliko o vinu, a ako hoćete recepte za jela od crnog vina imate ih ovdje. I ovdje ... ;)

I naravno, svim Martinima i Martinama sretan imendan želim.