Tofu je namirnica skoro skroz bez okusa.
Upravo ta
odsutnost okusa kod tofua njegova je velika prednost jer kad se marinira u
raznim začinima ili dinsta u raznim umacima, tofu kao spužva upija okuse i
arome.
Zato tofu može imati okus kakav god poželimo.
U ovom receptu tofu ima prekrasnu zlatnu boju iz prirode, a dodano mu je
zdravlje kurkume i okusi povrća.
Za ovaj tofu u povrću nam treba:
- 1 svježi tofu,
- 2 krumpira,
- 2 mrkve,
- 1 poriluk,
- 1 luk srebrenac
- 1 češnjak,
- maslinovo ulje,
- sjemenke lana,
- kurkuma,
- crni papar,
- crvena paprika i sol.
Operemo i narežemo krumpir, mrkvu, poriluk, luk srebrenac i domaći češnjak. U tavu s maslinovim uljem stavimo narezano povrće koje posolimo i
začinimo kurkumom i crnim paprom.
Cijelu tavu prekrijemo
alu folijom, pa pečemo povrće 20-tak minuta na 200°C. Zadnjih par minuta
maknemo foliju da bi se krumpir malo zapekao.
S povrćem pripremamo i tofu koji narežemo na ne pretanke fete.
Napravimo smjesu od kurkume, crnog papra, crvene paprike,
soli i maslinovog ulja u koju umočimo fete tofua.
Takav tofu popržimo na
maslinovom ulju, s obje strane nekoliko minuta.
Kad se tofu ohladi pospemo ga mljevenim
lanenim sjemenkama.
Mogu se upotrijebiti i indijski oraščići ili/i sezam koji nudi zdravlje.
I eto, ukusan i prezdrav obrok je gotov ;)