utorak, 10. studenoga 2015.

Granola, domaća granola

Granola je jelo iz Sjeverne Amerike koje je osvojilo svijet. Granola se sastoji od pahuljica, suhog voća, orašastih plodova, meda... 
Ti sastojci su pečeni u pećnici kako bi se dobila odlična specifična hrskavost. 
Granola i doručak usko su povezani jer kad jednom doručkujemo granolu, ona postaje naš omiljeni jutarnji ritual.
Uglavnom, granola je na svom svjetskom pohodu uspjela osvojiti i nas kao ukusnija verzija doručka s raznim pahuljicama. Ako smo obožavatelji mueslia za doručak, nije nas trebalo dugo uvjeravati, jer je granola, u našoj muesli rutini, savršeno osvježenje. Ako nismo obožavatelji mueslia, možda će baš granola biti prvi korak ka uvođenju jela od žitarica u naš život.
Možemo probati s Provita granola tamna čokolada jer su hrskave i pečene cjelovite žitarice s orašastim plodovima i tamnom čokoladom, a s obzirom da se rade od cjelovitih zrna žitarica, one će nam biti i ujedno čokoladni obrok prepun vlakana. Pripremaju se brzo i lako, pa su praktični kao jelo i doma, ali i na poslu, putovanju ili u školi.
Možemo ih jesti za dobar početak dana, kao zdrave grickalice ili kao laganu večeru.
Jedemo ih sa svježim voćem ili ih ubacimo u smoothie. S njima obogatimo jogurt, pospemo po sladoledu, voćnoj salati ili bilo kojoj omiljenoj slastici jer tako, naše slastice, dobivaju novu dimenziju.
Granolu danas često zovu i muesli, ali ipak postoje razlike. Sastojici za granolu se pomiješaju i zapeku u pećnici, a za muesli se često ne peku i manje su slatki. Ime je granola dobila u Sjevernoj Americi, gdje je i nastala kao ukusnija varijanta doručka sa zobenim pahuljicama. Granolu danas možemo kupiti gotovu u dućanima ili ju pripremiti sami kod kuće, pa ju onda zovemo domaća.

Ovdje je recept za domaću granolu za koji  trebamo:
  • 300 g zobenih pahuljica i suncokretovih sjemenki*,
  • 150 g nasjeckanih oraha, badema ili lješnjaka,
  • 120 ml meda,
  • 100 ml ulja,
  • 80 g brusnica ili grožđica,
  • cimet,
  • đumbir u prahu,
  • kokos.

Sada pomiješamo zobene pahuljice i suncokretove sjemenke, no zobenih pahuljica stavimo više*, s orasima, bademima ili lješnjcima. U to dodamo med i ulje, pa sve skupa miješamo dok se ne sjedini. Zatim sjedinjenoj mješavini dodamo brusnice ili/i grožđice koje možemo dodati i nakon pečenja. Smjesu opet sjedinimo i stavimo na pleh prekriven papirom za pečenje. Pečemo na temperaturi od 150°C, 20 minuta povremeno mješajući.
Pečenu granolu izvadimo iz pećnice i ostavimo ju da se ohladi na sobnoj temperaturi. Možemo ju posipati cimetom, đumbirom u prahu ili kokosom.
Dok se hladi, granola se stvrdnjava i trebalo bi je razlomiti prstima, pa spremiti u zatvorene posude.
A uvijek se može napraviti i granola bars ili granola pločice, pa dobijemo nešto slično onim Božanstvenim pločicama - ukusnu vegansku namirnicu bez glutena i bez rafiniranih šećera.
Uživajmo zdravo ;) !