petak, 10. srpnja 2015.

Sirup od malina

Plod maline je bogat izvor antioksidansa zbog svog kemijskog sastava. Razna istraživanja su pokazala da ketoni maline itekako utječu na regulaciju tjelesne težine. Konzumiranje ketona malina pokazalo se zanimljivim zbog zaključka kako osobe koje preko prehrane uzimaju visoki udio masnoća, a uz to paralelno troše i ketone malina ne dobivaju na tjelesnoj težini. Ketoni malina su spojevi koje možemo naći u zrelom plodu maline, a daju karakterističan slatki okus i miris.
Ketoni malina povećavaju učinak fizičke aktivnosti kod aktivnih ljudi, a kod manje aktivnih ili neaktivnih ljudi pospješuju proces pretvorbe masnih naslaga.
Malina je odlična jer uz pravilnu prehranu i vježbanje vodi do bržeg i pojačanog trošenja masnoća, a  i pomaže kako ne bi dolazilo do taloženja novih masnih naslaga konzumacijom novih obroka s povišenim udjelom masnoća. Drugim riječima, od malina se mršavi ;) No, to ste mogli pročitati u postu Slatko mršavljenje.
Najbolje je jesti svježe ubrane maline, ali ako smo žedni možemo napraviti domaći sirup od malina. U njemu možemo uživati i izvan sezone. 
Evo ovdje imamo osnovni recept, koji možemo nadopunjavati raznim sastojcima po želji.
S obzirom da je vani vruće i da nam nije baš do kuhanja ovdje imamo sirup koji se ne kuha, ali i jedan koji se kuha.

Za sirup koji se NE kuha nam je potrebno:
  • 3,5 kg malina,
  • 3 limuna,
  • 6 dcl vode,
  • med ili stevija*.
*Svima koji se bore s kilogramima, preporučila bih Steviju jer taj Zeleni dragulju prirode isto tako ubija kilograme kao i ketoni malina.
Maline operemo, procijedimo i ispasiramo. Malinama dodamo vodu, med i na kriške narezane limune. Sve dobro promiješamo i ostavimo nek stoji u pokrivenoj posudi najmanje 12 sati.
Nakon toga smjesu malina procijedimo kroz vrlo sitno cjedilo ili gazu. Iscijedimo sav sok naravno i ulijemo ga u sterilizirane teglice.
Sirup od malina čuvamo na tamnom i suhom mjestu.

Svim kuharicama i kuharima dodajem i sirup koji se DA kuha.
Za njega su nam potrebni opet potpuno isti sastojci, jedino što sad maline pomiješamo s vodom i sladilom koje smo odabrali, stavimo na vatru i pustimo nek zavrije. Zatim smanjimo vatru i pustimo da lagano kuha još 10,15 minuta. Sada procijedimo sok, a voćnu kašu koju smo dobili opet dobro procijedimo kroz sitno cjedilo ili gazu.
Dobiveni sok potrebno je ponovno nakratko zakuhati, a zatim ga, dok je još vruć, uliti u tople staklenke. Staklenke treba dobro zatvoriti.
Uz kuhanje ili bez kuhanja sada imamo sirup od malina u kojem uživamo!