Ledeni čaj bez dodataka umjetnih aroma i šećera ne možemo
baš naći na svakom koraku, a kad ga pronađemo zna nas odbiti cijenom.
No nije ga problem napraviti ;
Pridjev “ledeni” u nazivu ledenog čaja teba uzimati s oprezom.
Da bi napravili osvježavajući napitak, on ne mora biti prehladan.
Nije potrebno da organizam
bespotrebno troši energiju da bi napitak zagrijao na nekih 37 stupnjeva.
Količinu vode malo smanjimo kako bismo mu mogli dodati led (ili
povećamo količinu čaja).
Trebaju nam:
- 2,5 dl vode,
- 1 do 2 vrećice čaja /organskog,
- med ili stevija,
- desetak listića mente,
- kriška teškog, žutog limuna,
- bosiljak.
Znači, 2,5 dl vode prokuhamo i pustimo malo kako bi se voda
ohladila.
Zasladimo npr. stevijom, ali budite oprezni u doziranju (vršak noža).
Možemo vodu zasladiti i medom, te dodati listiće bosiljka. U vodu ubacimo čaj.
Zasladimo npr. stevijom, ali budite oprezni u doziranju (vršak noža).
Možemo vodu zasladiti i medom, te dodati listiće bosiljka. U vodu ubacimo čaj.
Naš osvježavajući
napitak hladiti ćemo postepeno i dodavati kockicu po kockicu leda, a uvijek u
njega možemo dodati kockice leda koje smo zdrobili.
Ledenu, a slatku bombu možemo pripremiti i bez kalorija i
šećera.
Za slatkoću nam može poslužiti stevija – slatki prah čija količina na
vrhu noža, odgovara žlici šećera.
Čašu možemo ukrasiti kriškom limuna i listom svježe
metvice.
Ukoliko smo se odlučili na bosiljak, prije posluživanja
listiće bosiljka treba ukloniti.