srijeda, 11. prosinca 2013.

Čuvanje i priprema voća i povrća

Svi znamo da je zdrava hrana više od osjećaja sitosti i da pametan odabir namirnica može čak produžiti život. 
Ali isto tako i kad spremamo i pripremamo voće i povrće dobro je držati se određenih pravila, kako nakon svega, umjesto zdrave hrane, hranjivih tvari i vitamina, iz namirnica ne bismo u sebe unosili samo kalorije.
Važno je jako dobro isprati voće i povrće, no to ne znači da ga namačemo u vodi jer nam ovdje sada ne treba voda bogata hranjivim tvarima, nego upravo namirnice bogate hranjivim tvarima. To se odnosi posebno na C vitamin i vitamine iz B skupine. 
Voće i povrće konzumirati je najbolje sirovo, a ako ga kuhamo, trebamo kuhati poklopljeno s jako malo vode, na što nižoj temperaturi. Dugo kuhanje u svakom slučaju treba izbjegavati.
Voće i povrće potrebno je guliti oštrim nožem kako ga guljenjem ne bismo nagnječili jer se tako gube dragi nam C i A vitamini zbog kojih najčešće jedemo voće i povrće.
Vremenski dugo čuvanje voća i povrća, izlaganje toplini i sunčevoj svjetlosti trebamo izbjegavati. 
Povrće i voće najbolje je čuvati u hladnjaku.
Zimi je voće i povrće bolje zamrznuti nego konzervirati, jer smrzavanjem voće i povrće sačuvaju više hranljivih tvari.
Juhama često dodajemo list celera ili peršina, ali to trebamo raditi tek kad se juha skine s vatre. Mrkvu isto trebamo dodavati u juhu tek pred kraj kuhanja.
Trebamo izbjegavati sitno sjeckanje povrća i voća, a posebno onog koje je bogato vitaminom C.
Krumpir je najbolje kuhati ili peći u kori kako bi se sačuvale dragocjene hranjive tvari.

Dok grickamo sirovu mrkvu, koju smo oprali i očistiti četkom za povrće, iz nje iskorištavamo samo 2 % vitamina, dok iz kuhane iskorištavamo 18 %.

Ipak, iz narendane sirove mrkve iskorištavamo 82 %, dok iz svježeg soka mrkve ipak iskorištavamo najviše vitamina.

Pa onda svima, uz svježi sok od sirove mrkve svaki dan - cheers!