utorak, 7. siječnja 2014.

Prokulice s prokulicama

Prošetamo li tržnicom u potrazi za nekim voćem/povrćem koje je u sezoni, u siječnju ćemo sigurno naletjeti na prokulice ili kelj pupčar
Prokulica da, jer je ona zimska sezonska namirnica koja se dobro slaže s đumbirom i lukom. 
Siječanj je tako već tradicionalno vrijeme prokulica na našim tržnicama. U to vrijeme nema baš puno svježeg zelenog povrća, a posebno nema onog koje se uzgaja na otvorenom, a prokulica se uzgaja upravo tako. Izložena hladnoći i mrazu nakon kojeg su njezini pupovi, prokule još ukusnije i slađe. Prokulice se razlikuju od svojih rođaka iz porodice kupusnjača baš po svojoj otpornosti na niske temperature. Prokulice svoje glavice formiraju visoko iznad tla, tamo gdje zrak neprestano cirkulira, pa nemaju doticaj s vlagom koja bi mogla izazvati truljenje. To govori dosta o ovoj biljci  koju zbog toga i možemo uzgajati tek kada zahladi.
Ovo sjajno povrće se često priprema kao dosadan i nemaštovit prilog, pa je to vjerojatno razlog zašto ih ljudi ne spominju kad nabrajaju omiljene namirnice.
A prokulice su prepune vitamina, minerala i oligoelemenata, potiču rad enzima u stanicama zaduženim za imunitet i imaju brojna antitumorska svojstva. Često se stavlja u popis superhrane. Ona je odličan izvor vitamina C, primarnog antioksidansa topivog u vodi, a vitamin C pomaže radu imunološkog sustava i sudjeluje u proizvodnji kolagena, proteina koji sudjeluje u izgradnji hrskavice, tetiva, kože i vezivnog tkiva.
Ukoliko prokulicu ubacimo u našu ishranu poprično ćemo povećati unos vlakana. Jedna šalica prokulice ima više od 4 grama vlakana. Prokulice su i vrlo dobar izvor brojnih hranjivih tvari, kao što su folati, mangan, vitamini, kalij, vlakna, vitamin B6 i tiamin tj. vitamina B1 i dobar su izvor omega 3 masnih kiselina, proteina, željeza, magnezija, fosfora, E vitamina, riboflavina tj. vitamina B2, kalcija i bakra.

Ovdje je recept za Prokulice s prokulicama za koji će nam trebati: 
  • 400 g prokulica, 
  • maslinovo ulje,
  • začinsko bilje,
  • malo soli i papra. 

Pripremamo tako da prokulice opremo i veće glavice prepolovimo, a manje ostavimo cijele.
Na pleh, koji obložimo masnim papirom, stavimo malo maslinovog ulja i raširimo prokulice po njemu. Malo posolimo i pospemo začinskim biljem koje volimo.
Zagrijemo pećnicu na 200 °C i pečemo 15-tak minuta dok malo ne omekšaju i postanu blago karamelizirane. 

Ja ih jedem i jako su ukusne baš ovako same, bez ičega, kao glavno jelo, kao prokulice s prokulicama
Ovako slatke i same, prokulice s prokulicama, mogu se preliti bilo kakvim sosom od začinskog bilja, pestom ili balzamicom.
Uživajte U prokulicama S prokulicama ;