subota, 16. studenoga 2013.

50 nijansi

Za romantičnu dramu i film "50 nijansi sive" ili "Fifty Shades of Grey", E. L. Jamesa svakako smo svi čuli, no jesu li svi čuli za knjigu čiji su autori dr. Drew Ramsey i kuharica Jennifer Iserloh, imena "50 nijansi kelja" ili "Fifty Shades Of Kale" s 50 dekadentnih recepta?
Čini se da su 50 nijansi postale ključne riječi za nešto što se želi rasprostraniti svijetom i netom, pa tako npr. ako pišemo ili čitamo o hrani, a na ovom blogu se piše o hrani. Čak postoji i parodija na kuharicu pod imenom “50 nijansi piletine”.
Međutim, sada nećemo o mesu i piletini već o lisnatom kelju, čije čudesno djelovanje autori knjige ne mogu prestati hvaliti. Mene je zaintrigriralo, ne to što je autorica knjige kuharica. već to što je njezin partner doktor psihologije, pa sam se zamislila jer spominju to da je kelj povrće koje će nam preobraziti mozak. S obzirom da je autor psihijatar, ta preobrazba mozga je, nadam se, pozitivna ;)
Što je više kelja u nečijoj prehrani to je osoba sretnija, zdravija i privlačnija, a to su sve znakovi dobrog rada mozga”, kaže dr. Ramsey. A ja si mislim, s obzirom na sve što sam pročitala o kelju, kako je možda trebao reći: “što je više kelja u nečijoj prehrani to je osoba zdravija, privlačnija, sretnija i … pametnija.
Naša pamet ovisi o stanju našeg mozga, a zdravstveno stanje mozga ovisi o izboru pravih masti u prehrani. I sam mozak je od 60% masnog tkiva. Važna masnoća koju trebaju svi ljudi je omega 3, a nju možemo naći u kelju. Biljna omega, alfa-linolenska kiselina (ALA) povezana je s nizom zdravstvenih prednosti kao što je smanjenje rizika od dijabetesa i depresije, a dijabetes i debljina remete rad mozga, pa kelj je tu odlična pomoć.
Moždane stanice i krvne žile hrana bogata šećerom postaruje, a u mozgu može doći i do upalnih procesa. Vlakna iz kelja daju osjećaj sitosti i poboljšavaju probavu, a osim toga  u kelju je malo ugljikohidrata, pa se ne potiče nagli porast šećera u krvi. 
Kako bi dobro funkcionirao, mozak ovisi o važnim mineralima i vitaminima, a kelj ima sve što je potrebno. Dok još nisam naletjela na "50 nijansi kelja", pisala sam o 20 namirnica za nenadmašiv mozak u kojem je kelj bio na 16-tom mjestu s ostalim zelenim lisnatim povrćem, no sada bi taj poredak vjerojatno bio malo drugačiji. 
Sa samo 33 kalorije, sirovi kelj nam nudi velike doze pro-vitamina A (206% RDA), vitamina C (134% RDA) i vitamina K (684% RDA). Vitamin K je dobro došla pomoć pri zgrušavanju krvi i snažan je antioksidans koji čuva masnoće
Tako se čuvaju i masne stanice mozga
Vitamin K nam je potreban i kod izgradnje kostiju. Kelj je dobar izvor i kalcija, opet bitnog za kosti i zube. Apsorpcija kalcija iz kelja bolja je i od one koju ljudski organizam ima iz mlijeka. Kao zeleno lisnato povrće, kelj ima dosta i proteina. U kelju imamo još i željezo, folate i vitamin B6, koji su potrebni za funkciju dopamina i serotonina.
Listove kelja možemo jesti sirove, takvi i jesu najzdraviji, pa sam zato postala ovaj zdravi smoothie recept !

A za ovaj zdravi smoothie od kelja nam trebaju:
  • listovi kelja,
  • 1 banana,
  • 1 jabuka,
  • cimet,
  • med,
  • jogurt.

Bananu i jabuku narežemo, kelj razdvojimo i sve zajedno ubacimo u blender.
Sve to posipamo malom žličicom cimeta, žlicom meda i šalicom jogurta, pa miksamo 10, 20 sekundi ili do željene gustoće.
Uspemo u čašu i uživamo!
Ugodno se provedite svima uz 50 nijansi kelja, kakve god vaše nijanse kelja bile jer, ako već niste, krajnje je vrijeme da ga počnete jesti.
Možda kupite i knjigu ili barem samo kelj ;)