utorak, 26. studenoga 2013.

Pir, kalmut i Kolač koji sLijedi

Pir i kamut su najstarije žitarice koje je čovječanstvo uspjelo upoznati.
Pir je iz Azije, a njegov latinski naziv Triticum spelta kaže da pripada istom rodu kao i pšenica. Ali za razliku od pšenice, pir nema glutena. 
Pir se spominje čak i u Starom zavjetu, a stari hrvatski naziv za pir je krupnik.

Kamut je drevna sorta pšenice koja nam dolazi iz starog Egipta, a svojom prirodnom otpornošću na rigorozne uvjete kultiviranja prikladna je za biološki uzgoj.
To je hranjiva, slatkasta žitarica, a njezin mliječni okus čini je odličnom kad su u pitanju muesli, pahuljice, kolači, keksi i mliječni napitak.
Ove žitarice imaju izuzetnu hranjivu vrijednost, bogate su bjelančevinama, vitaminima, mineralnim solima, nezasićenim mastima i vlaknima.
I obje, za razliku od pšenice, mogu slobodno jesti osobe koje ne podnose gluten jer su ove žitarice bez glutena.

U ovom receptu za Kolač koji sLijedi nema kamuta, ali  ima griza od pira koji radimo sa sokom kompota od višanja.

Za tijesto trebamo:

  • 2 šalice raženog brašna,
  • 100 g mljevenih badema,
  • 1 jabuka,
  • 4 žlice smeđeg šećera,
  • 1 dcl ulja,
  • malo soli,
  • vanilin šećer.
a za nadjev:
  • kompot od višnje,
  • 2 jabuke,
  • 2 žlice smeđeg šećera,
  • 200 gr griza od pira,
  • zobeno vrhnje,
  • vanilin šećer,
  • kardamom.

Višnje ocijedimo, a sok sačuvamo za kuhanje griza od pira. Jabuke operemo i naribamo, odvojeno dvije za nadjev, a posebno jednu za tijesto.
Izmješamo suhe sastojke za tijesto i dodamo jabuku i ulje. To izmješamo u prilično tvrdo i ljepljivo tijesto. Ako treba, možemo dodati malo soka od naribanih jabuka. 
U soku od višanja skuhamo griz od pira, ostavimo ga da se ohladi, pa izmiješamo s višnjama, jabukama i šećerom.
Dodamo sasvim malo zobenog vrhnja.
Papir za pečenje stavimo na pekač /lim, pleh/ od oko 32 cm i na  njega, u malim hrpicama stavimo polovicu smjese za tijesto. Sada to dlanovima utabamo do debljine oko 0,5 cm, pa na to stavljamo smjesu višanja i jabuka. Ostatak tijesta namrvimo po nadjevu, rasčupkamo i tako prekrijemo cijeli kolač.

U zobeno vrhnje koje nam je ostalo, dodamo malo kardamoma i vanilin šećer, pa time zalijemo kolač koji onda stavimo u pečnicu na 160°C. Pečemo ga oko sat vremena.
Eto ga, dobili smo ... sada mi se čini  prebezveze pisati zbog čega se tako zove, ali dobili smo Kolač koji sLijedi ;)