Pir i kamut su najstarije žitarice koje je čovječanstvo uspjelo upoznati.
Pir je iz Azije, a njegov latinski naziv Triticum spelta kaže da pripada
istom rodu kao i pšenica. Ali za razliku od pšenice, pir nema glutena.
Pir se spominje čak i u Starom zavjetu, a stari hrvatski
naziv za pir je krupnik.
Kamut je drevna sorta pšenice koja nam dolazi iz starog
Egipta, a svojom prirodnom otpornošću na rigorozne uvjete kultiviranja prikladna
je za biološki uzgoj.
To je hranjiva, slatkasta žitarica, a njezin mliječni okus
čini je odličnom kad su u pitanju muesli, pahuljice, kolači, keksi i mliječni napitak.
Ove žitarice imaju izuzetnu hranjivu vrijednost, bogate
su bjelančevinama, vitaminima, mineralnim solima, nezasićenim mastima i
vlaknima.
I obje, za razliku od pšenice, mogu slobodno jesti osobe koje ne
podnose gluten jer su ove žitarice bez glutena.
U ovom receptu za Kolač koji sLijedi nema kamuta, ali ima griza od pira koji radimo sa
sokom kompota od višanja.
Za tijesto trebamo:
- 2 šalice raženog brašna,
- 100 g mljevenih badema,
- 1 jabuka,
- 4 žlice smeđeg šećera,
- 1 dcl ulja,
- malo soli,
- vanilin šećer.
- kompot od višnje,
- 2 jabuke,
- 2 žlice smeđeg šećera,
- 200 gr griza od pira,
- zobeno vrhnje,
- vanilin šećer,
- kardamom.
Višnje ocijedimo, a sok sačuvamo za kuhanje griza od pira.
Jabuke operemo i naribamo, odvojeno dvije za nadjev, a posebno jednu za tijesto.
Izmješamo suhe sastojke za tijesto i dodamo jabuku i ulje.
To izmješamo u prilično tvrdo i ljepljivo tijesto. Ako treba, možemo dodati malo soka od naribanih jabuka.
U soku od višanja skuhamo griz od pira, ostavimo ga da se
ohladi, pa izmiješamo s višnjama, jabukama i šećerom.
Dodamo sasvim malo zobenog vrhnja.
Papir za pečenje stavimo na pekač /lim, pleh/ od oko 32 cm i na njega, u malim hrpicama stavimo polovicu
smjese za tijesto. Sada to dlanovima utabamo do debljine oko 0,5 cm, pa na to
stavljamo smjesu višanja i jabuka. Ostatak tijesta namrvimo po nadjevu,
rasčupkamo i tako prekrijemo cijeli kolač.
U zobeno vrhnje koje nam je ostalo, dodamo malo kardamoma i
vanilin šećer, pa time zalijemo kolač koji onda stavimo u pečnicu na 160°C. Pečemo
ga oko sat vremena.
Eto ga, dobili smo ... sada mi se čini prebezveze pisati zbog čega se tako zove, ali dobili smo Kolač koji sLijedi ;)