Riječ “sandwich” engleskog je porijekla, a prvi put se
spominje u dnevniku E. Gibbona pri opisivanju komada hladnog mesa. Sama riječ
je nastala po John Montagu, 4th Earl of Sandwich, koji je bio engleski aristokrata
iz 18. st. i nema direktnu vezu s hranom.
Earl of Sendwich jako je volio
kartati i u isto vrijeme jesti. Kako bi te dvije strasti mogao prakticirati
istovremeno zahtjevao je od svog sobara da mu omiljenu hranu posluži između
kriški kruha baš u vrijeme kada je u drugoj ruci držao svoje adute.
Tako je sendvič nastavio svoje širenje u muškom društvu
tijekom društvenih igara i raznih zabava.
Tijekom 19. st. raste popularnost sendviča u Engleskoj i
Španjolskoj jer je hrana u tom obliku bila prihvaćena u radničkoj klasi kao
mobilan; brz i jeftin obrok.
U to vrijeme sendvič se pojavio i izvan
Europe. U SAD-u je sendvič prvo bio dio večere. Sendvič postaje popularan kao
brzi obrok početkom 20. stoljeća.
Sendvič je “poslastica” s jednim ili više slojeva nadogranje
i nevjerojatnim kombinacijama, pa se može koristiti najrazličitije povrće i
meso, razni sirevi, umaci i začini ili je možda bolje reći sendvič se može
napraviti od bilo čega iz bilo čijeg frižidera.
E sad ja ovdje imam jedan recept za ne baš “klasični” sendvič, sendvič koji je
dovoljno ukusan, fin i jednostavan da zadrži ime sandwich, a opet s dovoljno
zdravih sastojaka i namirnica iz prirode koje ga sprječavaju da uđe u,
pametnima nemili, fast food.
Nazvala sam ga Grofovski užitak i taj bi se sendvič prije mogao svrstati u Slow Food, a za njega trebamo:
- 200 gr tunjevine,
- 1 crveni luk,
- 3,4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
- ½ korijena celera,
- 1 rajčica,
- 6,7 maslina,
- 1 žlica jabučnog octa.
Tunu iscijedimo, stavimo u manju posudu, dodamo maslinovo
ulje i sve dobro izmiješamo.
Rajčicu, crveni luk, masline i celer nasjeckamo, stavimo u
posudu s tunom, dodamo jabučni ocat, pa sve zajedno opet promiješamo.
Ja ovaj zdravi sendvič obavezno radim s integralnim pecivom jer
jedino takvo pecivo uopće i jedem.
Ponekad ovakvu smjesu od tune koristim kao namaz, pa ga jedem s bruschettama ;)
Napravite i vi jedan sendvič i uživajte, jer ovo je pravi Grofovski užitak!