Stranice

petak, 4. rujna 2020.

Paprika umak i tjestenina

Pečene ili sirove, kisele ili slatke, prilog ili glavno jelo... ima puno načina za uživanje u njima.
Paprike!
Paprika je, bez puno truda, odlična baza brojnim jelima.
Kako ljetnim, tako i zimskim.
Često ih koristimo svježe za fine ljetne salate, u društvu luka i  rajčice ili kao osvježavajući dodatak našim sendvičima
Uz malo mašte, kreativnosti, raznih nadjeva i odličnih punjenja, papriku je lako pretvoriti u kraljicu razno raznih druženja.
Ovdje sada imamo Tjesteninu u umaku crvene paprike za koju trebamo:
  • 4 mesnate, crvene paprike,
  • 2, 3 žlice maslinovog ulja,
  • 1 crveni luk,
  • 1 ljuta, čili papričica
  • 4 fileta inćuna
  • 150 g pelata,
  • pola limuna,
  • 2,3 žlice povrtnog temeljca,
  • 400 g tjestenine,
  • sol i svježe mljeveni crni papar.
Paprike pečemo bez ulja, 45-50 min. u zagrijanoj pećnici.
Kad je pečena, prekrimo je folijom i ostavimo tako 30-tak minuta. 
Sada ju možemo oguliti, očistiti od sjemenki, narezati na veće komade pa usitniti u blenderu.
Na zagrijanom maslinovom ulju pirjamo luk oko 3,4 min. Zatim dodamo češnjak, čili i inćune pa miješamo i pirjamo još 5 min. Sada tu smjesu ubacimo u blender s paprikama i problendamo još malo. Problendanu smjesu vratimo u posudu pa dodamo pelate, limunovu koricu i limunov sok. Posolimo, popaprimo, a ako je umak pregust dodamo 2,3 žlice povrtnog temeljca. Pustmo umak neka 1,2 minute vrije. Tjesteninu skuhamo u slanoj kipućoj vodi i procijedimo.
Prelijemo ju našim umakom i malo, ravnomjerno promješamo.
Po želji možemo dodati svježi bosiljak i/ili parmezan ili nešto treće ;
Ja recimo, uvijek i svugdje nađem mjesta za Zlato moje zlatno.
Ne zaboravite, paprika ipak spada u najzdravije namirnice svijeta.
Uživamo u našoj tjestenini s predivnim paprika umakom.