petak, 22. siječnja 2016.

Zdrava zima

Napade na imunitet zimi moguće je preživjeti pametnim odabirom namirnica i njihove obrade.
Samo se moramo sjetiti nekoliko kulinarskih savjeta iz riznice mudrosti prirodne prehrane.

Želimo se zagrijavati i iznutra, pa jedemo jela žlicom.
Variva, juhe, ćušpajzi, složenci i zapečena jela od različitog korjenastog povrća, brokule, kupusa, brokule, cikle, mrkve itd. Takva jela volimo jer su izdašna, pristupačna, ozdravljuju i griju. U svoju prehranu, naravno nećemo zaboraviti uključiti i luk, češnjak, korijen peršina, pastrnjaka, rotkve i repe koji nam zimi daju potrebne nutrijente. Našu hranu zimi ćemo kuhati, peći u pećnici, pirjati.
Dovoljnu količinu C vitamina, osim u citrusnom voću, ima i u kiselom zelju, lišću i korijenu peršina,
te zelenom lisnatom povrću koje je dovoljno samo preliti maslinovim uljem.
Kad kuhamo povrće trebamo slijediti stari, dobar savjet: korjenasto povrće stavlja se u hladnu, a povrće koje raste iznad zemlje u kipuću vodu.
Ovdje imamo 5 saveznika zdravlja zimi:
Na prvom mjestu je ginger ili đumbir, u prahu ili svjež, jelu daje ljutkast okus, pa savršeno grije organizam i pomaže cirkulaciji, a odličan okus daje varivima i juhama.
Na drugom je češnjak ali domaći koji djeluje antibakterijski, protuupalno i antifungalno, a odlično čisti sluz iz grla i respiratornog trakta.
Treće su sjemenke lana.  Sjemenke lana našim varivima i juhama donose želatinoznost i zgušnjavaju ih ukusnije od zaprške. S nutricionističke strane, one pridonose lužnatosti juhe, koja se onda na razne načine može uravnotežiti kiselim komponentama.
Na četvrtom mjestu je pravilo koje glasi: grahorice solimo tek kad su kuhane.
Grahorice su često zimske namirnice, a njihovim soljenjem prije nego što su kuhane, može se desiti da nam se raspadnu izvana, a ostanu tvrde iznutra.
Peto je još jedno pravilo: ćušpajze kuhati na niskoj temperaturi. Tako se sačuvaju dobre nutritivne vrijednosti i tada ćušpajzi hrane i dušu i tijelo.
Dok eksperimentiramo sa začinima i namirnicama ne smijemo zaboraviti odlična ulja; bučino ulje, laneno ulje, maslinovo ulje jer su prepuna Omega 3 masnih kiselina.
I uvijek se možemo vratiti godinu unazad i prodsjetiti se koje su to Top zimske namirnice.