Špagete sa sušenim rajčicama i inćunima ;
To je jedan jednostavan i brz obrok.
Plave ribe, kao što su inćun i srdela povoljan su izbor, ali i nadasve zdrav.
Kad se malo ispraksiramo s filetiranjem postat ćemo pravi majstori
za pripremanje ove fine ribe.
Zdrava i jeftina, a uvijek praktična za pripremu brzinskih
ručkova za preko tjedna.
Umak se može pripremiti s inćunima ili srdelama. Što su ribe
manje, to bolje jer se tada manje mučimo s odstranjivanjem kostiju. Važno je dobro očistiti
i filetirati ribu – da se ne bismo mučili s kostima dok papamo;
Potrebni sastojici su:
- oko 160 g špageta
- oko 200 g svježih srdela ili inćuna
- oko 30 g sušenih rajčica
- nekoliko usoljenih inćuna
- 2 glavice luka
- 2 češnjaka
- 50 ml bijelog vina
- svježe mljeveni papar
- krupna sol
- maslinovo ulje
Očistimo srdele ili inćune. Odstranimo im glavu u visini
škrga nožem ili prstima.
Kad povučemo glavu u visini škrga, s glavom ćemo povući i
utrobu. Istovremeno, dok odvajamo glavu
u smjeru od glave prema trbuhu povučemo utrobu prstom ili nožem i odstranimo
je. Isperemo ribe i stavimo ih na kosu podlogu da se ocijede od vode. Kad se
ocijede, nožem zarežemo duž ribe i odstranimo kost.
A ostalo ovako:
Sušene rajčice stavimo u malo tople vode da se namoče. Kad
omekšaju izvadimo ih izrežemo na kockice ili trakice.
Izrežemo luk i češnjak na tanke ploškice i popržimo na malo
maslinovog ulja dok ne omekšaju.
Dodamo sušene rajčice i na kraju usoljene inćune koje smo
malo nareckali.
Sve zajedno pržimo oko dvije minute na srednje jakoj vatri.
Po želji dodamo malo krupne soli i mljevenog papra.
Dodamo bijelo vino i pričekamo dok alkohol ne
ispari.
Pristavimo vodu za špagete, a u međuvremenu pripremimo
inćune.
Na malo maslinovog ulja (3-4 žlice) i srednjoj
vatri popržimo inćune s kožicom prema dolje (posolili smo ih s gornje strane).
Čekamo dok postanu bijeli s gornje strane zatim ih polako i oprezno maknemo s
vatre. Ne trebamo ih okretati.
Kuhane špagete dodamo u umak s 50 ml vode u kojoj su se
kuhali.
Sve dobro promiješamo kako bi se okusi proželi.
Na kraju dodamo i pržene inćune.
Serviramo toplo i uživamo ;
Dobar tek !