ponedjeljak, 10. rujna 2012.

Špageti, rajčice i inćuni


Špagete sa sušenim rajčicama i inćunima ;

To je jedan jednostavan i brz obrok.

Plave ribe, kao što su inćun i srdela povoljan su izbor, ali i nadasve zdrav.
Kad se malo ispraksiramo s filetiranjem postat ćemo pravi majstori za pripremanje ove fine ribe.
Zdrava i jeftina, a uvijek praktična za pripremu brzinskih ručkova za preko tjedna.
Umak se može pripremiti s inćunima ili srdelama. Što su ribe manje, to bolje jer se tada manje mučimo s  odstranjivanjem kostiju. Važno je dobro očistiti i filetirati ribu – da se ne bismo mučili s kostima dok papamo;



Potrebni sastojici su:
  • oko 160 g špageta
  • oko 200 g svježih srdela ili inćuna
  • oko 30 g sušenih rajčica
  • nekoliko usoljenih inćuna
  • 2 glavice luka
  • 2 češnjaka
  • 50 ml bijelog vina         
  • svježe mljeveni papar
  • krupna sol
  • maslinovo ulje
Filetiranje ide ovako:
Očistimo srdele ili inćune. Odstranimo im glavu u visini škrga nožem ili prstima.
Kad povučemo glavu u visini škrga, s glavom ćemo povući i utrobu.  Istovremeno, dok odvajamo glavu u smjeru od glave prema trbuhu povučemo utrobu prstom ili nožem i odstranimo je. Isperemo ribe i stavimo ih na kosu podlogu da se ocijede od vode. Kad se ocijede, nožem zarežemo duž ribe i odstranimo kost.

A ostalo ovako:
Sušene rajčice stavimo u malo tople vode da se namoče. Kad omekšaju izvadimo ih izrežemo na kockice ili trakice.
Izrežemo luk i češnjak na tanke ploškice i popržimo na malo maslinovog ulja dok ne omekšaju.
Dodamo sušene rajčice i na kraju usoljene inćune koje smo malo nareckali.
Sve zajedno pržimo oko dvije minute na srednje jakoj vatri.
Po želji dodamo malo krupne soli i mljevenog papra.
Dodamo bijelo vino i pričekamo dok alkohol ne ispari.
Pristavimo vodu za špagete, a u međuvremenu pripremimo inćune.
Na malo maslinovog ulja (3-4 žlice) i srednjoj vatri popržimo inćune s kožicom prema dolje (posolili smo ih s gornje strane). 
Čekamo dok postanu bijeli s gornje strane zatim ih polako i oprezno maknemo s vatre. Ne trebamo ih okretati.
Kuhane špagete dodamo u umak s 50 ml vode u kojoj su se kuhali.
Sve dobro promiješamo kako bi se okusi proželi.
Na kraju dodamo i pržene inćune.

Serviramo toplo i uživamo ;

Dobar tek !