Otkako sam pročitala kako gluten šteti svima, a posebno
osobama s autoimunim bolestima, pokušavam ga izbjegavati.
Teško je i fale mi namirnice u kojima ga ima. Posebno
mi nedostaju tjestenine, razna peciva … tjestenine razno razne, najraznije :(
No naišla sam na jedan kruh u kojem gluten nije prisutan jer nema
ni traga brašnu ili nečem brašnu sličnom. To je kruh od cvjetače, pa sada pripremamo kruh
od cvjetače i mljevenih badema s najdražom nam kurkumom.
To je kruh bez glutena. Ili gluten free ;)
- 250 g sirove cvjetače,
- 120 g badema,
- 3 žličice kurkume,
- 4 jaja,
- sol - himalajska ili morska,
- crni papar.
Priprema počinje pranjem povrća te sjeckanjem cvjetače do veličine riže. Ako ne odrežemo
stabiljke kruh ima manje glatku, čvršću konzistenciju.
Znači koji komadić
stabiljke je dobrodošao. Bar meni paše.
Cvjetači dodamo mljevene bademe, sol i crni papar. Razmutimo jaja,
pa i njih ubacimo, a sve zajedno obogatimo kurkumom.
Izmješamo jako dobro kuhačom
tj. lopaticom.
Kad smo ju izmješali, smjesu izlijemo na lim /30 cm × 20 cm/
koji smo prekrili papirom za pečenje.
Izljevamo tako da debljina bude cca ½ cm.
Pećnicu zagrijemo na 180 °C i pečemo 30-tak minuta.
Kad se ispeče, kruh ohladimo, maknemo papir za pečenje,
narežemo i jedemo.
Ako se ne pojede isti dan, čuvati se može i par dana u frižideru.
No meni do
frižidera nije stigao ;)
Radim novi !!
Radim novi !!