Rukola je porijeklom iz središnje Europe, jako raširena
u sjevernoj Americi, Africi, te na Bliskom istoku. Salata rukola je jako
kvalitetno i ljekovito povrće, koje ima dosta vitamina C i puno raznih važnih
nam minerala. Posebno je bogata željezom, no ima i visok nivo folne kiseline i antioksidansa,
poput vitamina A, C i K vitamina zbog kojih je biljka rukola poznata i kao veoma
uspješan borac protiv slobodnih radikala. Svi ovi vitamini blagotvorno utječu
na poboljšanje stanja naših očiju, zuba, pluća i stanja kostiju.
Rukola je prepuna vlakana koja ubrzavaju naš metabolizam i potpomažu probavu. Ona izaziva
osjećaj sitosti i smanjuje želju za slatkom i masnom hranom koju naš organizam ponekad traži. Snižava nivo kolesterola i regulira nivo šećera u krvi. Prepuna je
karotenoida i raznih minerala: kalcij, mangan, kalij i željezo koji su više
nego korisni u ljudskoj prehrani. Stručnjaci ističu kako ova
biljka čuva kardiovaskularni sustav, smanjuje rizik od mnogih bolesti
srca, te sadrži i materije s antikancerogenim svojstvima. Smatraju je prirodnim antibiotikom, korisna
je i kod liječenja osteopotoze, čira u crijevu i želucu, opstipacije i kroničnog
zatvora, kašlja i prehlade. Jedna je od najboljih zaštitnika našeg tijela, jer
poboljšava snagu, izdržljivost i funkcioniranje imunološkog sistema, pa se preporučuje
sportašima.
Rukola ima visok postotak vitamina B kompleksa koji
podižu energiju i potiču rast crvenih krvnih zrnaca. Također, kad salatu rukolu
uključimo u našu prehranu, ona nam pomaže pri gubitku viška kilograma na zdrav
način i istovremenom održavanju našeg imunološkog sustava pod kontrolom ne mijenjajući
našu prehranu drastično. Ovo zdravo povrće pomaže nam pri obrani od starenja
mozga, jer je dokazano da kod starijih ljudi nedostatak folata izaziva
kognitivne smetnje.
Rukola u svježem stanju se najčešće priprema na salatu, odlična je dekoracija, ali i kao dodatak jelima jer je izuzetno rafinirana okusa. Možemo je vidjeti kao dodatak raznim vrstama tjestenina s umacima na bazi rajčice, a u rukola badem pestu je izuzetno rafinirani okus posebno došao do izražaja jer se rukola odlično slaže s bademima i drugim orašastim plodovima.
Za farfalle s rukolom i bademima nam treba:
- 2 šalice rukole,
- 1 šalica badema,
- 2, 3 režnja češnjaka,
- 1 šalica maslinova ulja,
- sol, papar,
- integralne farfalle.
Kad je tjestenina kuhana iscijedimo je i dodamo joj ovaj
odličan pesto od rukole i badema.
Promiješamo i uživamo u klopi ;
Promiješamo i uživamo u klopi ;