subota, 21. ožujka 2015.

Krema - desert u čaši

Kreme su odličan i praktički idealan desert. Keksi, kolači i ostali deserti s brašnom često su preteški, puni masnoća i šećera, te drugih dodataka. Zato tu imamo kreme koje su lagane i osvježavajuće, lake su za probavu, a zadovoljavaju našu želju za slatkim. S obzirom da u kremama od voća možemo uživati bez straha za dobru liniju i zdravlje, ovdje vam donosim jedan lagani, kremasti ali osvježavajući desert u čaši.
Kreme su super jer smiju stajati više dana, a nisu kalorične jer se pripremaju bez šećera i brašna, a u čaši možemo miješati i kombinirati više raznih krema, pa tako napraviti neke nove, drugačije, zanimljive, sezonske varijante.

U svakodnevnoj prehrani sladak okus ima važno mjesto, ali moramo odabrati zdrave i kvalitetne zaslađivače kao što je stevija, agavin i javorov sirup ili suho voće, a izbjegavati štetne i nezdrave zaslađivače kao što su razna umjetna sladila i bijeli šećer.
Ako pripremimo kremu na bazi voća, orašastih plodova sa sojinim ili zobenim mlijekom, možemo uživati u zdravim slatkišima bez štetnog djelovanja na naše zdravlje.
Ovdje vam zato pišem recept Superfina krema od jabuka za koji nam trebaju slijedeći sastojci:
  • 2 jabuke,
  • 6 marelica,
  • cimet,
  • 2 dl sojinog ili zobenog mlijeka,
  • 1-2 žlice kuzu praha,
  • malo soli.
Kremu pripremamo tako što ogulimo i narežemo jabuke i marelice, pa pomiješamo s mlijekom za koje smo se odlučili i stavimo na vatru. Kada nam mlijeko s voćem provrije, dodamo malo cimeta i soli, pa kuhamo na laganoj vatri oko desetak minuta dok jabuke malo ne omekšaju. Sada to izmiksamo u kremu i još malo vratimo na vatru. Posebno zamutimo kuzu s 2 žlice vode i dodamo u kremu miješajući nekoliko minuta na vatri.
Kremu od jabuka rashladimo, pa ju serviramo u čašama ili zdjelicama. Sve ukrasimo s još malo cimeta.
Opušteno i bez straha za našu kilažu, uživamo u ovom superfinom desertu u čaši ;)