Postoje stotine raznih vrsta kestena koje se dijele na divlje
i pitome. Pitomi kesten je jestiv, a posebno dobri su Maruni koji su
od običnih kestena veći i slađi. Mislim da je baš negdje u ovo vrijeme već tradicionalna Marunada u Lovranu, festival kestena.
Divlji kesteni nisu za jelo, ali imaju ljekovita
svojstva. Spominju se kao pomoć kod vena i oštećenja kapilara, a njegovi
ekstrakti se koriste za pripremu ljekovitih pripravaka, tinktura i čajeva.
Kesten je fina jesenska hrana, izuzetno hranjiva, zdrava i prikladna
za pripremu mnogih vrsta slanih i slatkih jela, npr. onu moju Kestenjastu bajaderu.
Ovdje sada nije recept za kesten pire, jer ga je net prepun, već za odličan, ukusan Kesten namaz. Talijani i majstori kuhinje francuzi davno su otkrili draži ove ukusne
poslastice, odličnog namaza od kestena. Prepoznatljiv okus kestena u kombinaciji
s aromatičnom vanilijom i mirisom ruma nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Za ovaj Kesten namaz nam je potrebno:
- 1 kg kestena,
- 4 jušne žlice meda,
- 1 čajna žličica vanilije u prahu ili mahuna vanilije,
- 2 dcl vode,
- malo ruma,
- korica 1 limuna ili naranče.
Namaz pripremamo tako da napravimo iksić na korici kestena i
kuhamo ih 20-tak minuta u vodi. Zatim ih procijedimo i ogulimo koru. Sada usitnimo
kestene u nekom mikseru, multipraktiku ili štapnim mikserom, tako da dobijemo pire. Zakuhamo vodu s medom,
u vodu ubacimo koricu limuna ili naranče, pa kuhamo 10-ak minuta. Kad ugasimo
vatru procijedimo sirup. U nekoj većoj posudi pomiješamo kesten pire koji
smo napravili i vrući sirup s mahunom vanilije /ili vanilijom u prahu.
Sada kuhamo još desetak minuta, dodamo ruma po želji ; a mahunu vanilije izvadimo.
I eto, Kesten namaz je gotov, pa ga ulijemo u sterilizirane staklenke.
Čuvamo ga u hladnjaku.
Ako ovaj namaz želimo obogatiti i dodati mu jednu začinsku
notu u ovaj recept možemo dodati i 10 dkg fine tamne čokolade ili kakao u prahu.