četvrtak, 17. srpnja 2014.

Tikvice i rajčice s bademima

Indijska kuhinja ima svoje fanove širom svijeta.
Njezini egzotični okusi nude nam nove gurmanske užitke, a jela se pripremaju lako i brzo.
Recepti indijske kuhinje obiluju začinima, svježim povrćem i voćem i nema krutog pridržavanja recepata, kombiniranje svih namirnica je dozvoljeno, pa nam to daje cijeli niz novih okusa.  
U svim indijskim kuhinjama se koristi jako puno žitarica. Zato su tu kukuruz, riža, proso… koji se jedu s grahom, lećom, špinatom tj. raznim povrćem. Od svega toga često se rade ukusne i mirisne marinade ili chutney.
S indijskom kuhinjom povezana je i vedska kuhinja, koja nam isto kao i Ayurveda, dolazi iz Indije.
E sad je tu još i yoga, a ja, koja je s vama htjela podijeliti samo jedan recept, oplela po jednoj puno dužoj temi. O tome onda, možda neki drugi put, a neke stvari možete naći i na blogu EnergInes ;)
Sada prelazim na recept “Tikvice i rajčice s bademima” za koji nam treba:
U ovaj recept možemo staviti i asafoetidu.
Rajčice i tikvice ne gulimo, ali ih operemo i narežemo na kockice.
Bademe sameljemo u blenderu s kuminom, komoračem i malko vode kako bismo dobili gustu pastu. Pastu propržimo na malo ulja, tek toliko da se počne rumeniti i puštati aromu. Kad pasta počne puštati aromu dodamo rajčice, a zatim i tikvice, pa ih prekrijemo s pola listića bosiljka. Posolimo i popaprimo, pa nježno miješamo, na laganoj vatri, dok ne omekša. Dodamo i kurkumu
Gotovu klopu ukrasimo listićima bosiljka i uživamo ;