srijeda, 12. veljače 2014.

Volim irish coffee ;

U prošlom postu sam pisala sam o nekim receptima za više-manje alkoholne koktele  koje  bismo  mogli  napraviti  dragoj/dragom za Valentinovo, a sad nastavljam u sličnom smjeru. 
Taj smjer je još uvijek Valentinovo ;) 
Zato ovdje imamo još jedan vrlo ukusan, poznat i jednostavan koktel, ali ovaj je od kave i u nas unosi toplinu do kostiju već preko nekoliko desetljeća.

Prva irska kava je napravljena jedne hladne noći 1942. godine u restoranu zračne baze na zapadu zelenog otoka. Chef u restoranu je vidio promrzle Amerikance, dobio želju pomoći im pri zagrijavanju, pa im je skuhao gustu crnu kavu i u nju stavio šećer, vrhnje i alkohol. Amerikanci su ga pitali da li piju brazilsku kavu, a chef je rekao: ne, to je irska kava.
Svjetsku slavu ovom koktelu je donio putopisac S. Delaplane koji je recept za irsku kavu odnio na šank u hotelu Buena Vista u San Franciscu. Odatle se recept proširio svijetom i stvoren je jedan od najpopularnijih i najjednostavnijih koktela od kave, nazvan irska kava. Zbog irskog viskija u njoj, irsku kavu je uvijek bolje ipak piti u večernjim satima.
Za irsku kavu trebali bismo imati staklene šalice od vatrostalnog stakla. Tako ju bar piju Irci.

A ako imamo viski, pogotovo irski viski, možemo napraviti naš Irish coffee po slijedećem receptu za koji nam treba:
  • 1 štapić cimeta,
  • narezana korica naranče i limuna,
  • 16 klinčića,
  • 2 žličice smeđeg šećera,
  • 2 šalice jake crne kave,
  • 60 ml irskog viskija /najmanje;
  • 100 ml tučenog slatkog vrhnja.

Pripremamo tako da klinčićima izbodemo korice i stavimo ih u posudu skupa sa cimetom i šećerom. Na laganoj vatri zagrijavamo i miješamo dok se šećer ne otopi.
Zatim ulijemo viski, pa prinesemo upaljenu šibicu tj. flambiramo. Bacimo pogled na viski u plamenu, pa poklopimo kako bi se plamen ugasio. Ipak ugasio ;) Sada ulijemo kavu, još malo zagrijemo, a zagrijemo i staklene šalice za posluživanje.
Toplom žlicom pažljivo stavimo tučeno vrhnje na vrh koktela. Ali treba pripaziti, ako je tučeno vrhnje pretvrdo, potonut će, a ako je prerijetko, nestat će.  
Ako naš koktel podsjeća na irski Guinness znamo da smo napravili baš kako treba ;
Količina viskija u kavi ovisi o nama. Moramo znati da je irska kava puno jača od naše svakodnevne, pa bismo ju trebali konzumirati umjereno i nikako ne miješati s vrhnjem već piti kroz njega.
Mislim, umjereno možda i zato jer u njoj ipak ima i alkohola. Ipak je to koktel ljubavi ;)

U svakom slučaju, za Valentinovo možemo uživati u svojoj ljubavi uz irsku kavu!