Mjesec ljubavi još uvijek traje i jako dobro znam da ono
izvana, koliko god bilo ukusno, crveno, zamamno i čokoladno ne može popuniti
onu duboku potrebu iznutra. Da nažalost to znam, jer čokoladu volim u svim
bojama, agregatnim stanjima i oblicima ali čak ni ona ne može zadovoljiti moju želju
za... Tako da ja prva u ovom mjesecu zaljubljenih ne bih
trebala nit` pisnuti, ali evo trudim se dati nešto bar vama koji možda uspješno
i sretno vole ;)
Znam da su svi sami sebi krojači sudbine, ali to ne znači da
su svi sami sebi i kuhari. Ponekad uživamo kad nam naša ljubav napravi ili
skuha nešto ukusno i fino, tako da u svakom slučaju recepti dobro dođu i sretno
zaljubljenima.
Pivo sam prestala piti prije dosta vremena i od alkohola pijem samo crno vino, ali sada ovdje imam recept za pravo iskušenje u obliku kremastog
likera od čokolade koji možete napraviti svojim ljubavima, a i samo sebi. Uvijek je ukusan i fin. Samo možda nije slastan, ali svakako je iskušenje ;
- 250 ml slatkog vrhnja,
- 120 g tamne čokolade,
- 2 žlice kakaa,
- 750 ml sojinog mlijeka,
- malo stevije,
- 2 vanilin šećera Bourbon,
- mahuna vanilije,
- 500 ml ruma,
- i led za posluživanje.
Slatko vrhnje stavimo na laganu vatru, pa dodamo kakao,
razlomljenu čokoladu i vanilin šećer. Razrežemo mahunu vanilije, sastružemo
sjemenke, pa ih skupa s mahunom ubacimo u čokoladu. Nastavimo zagrijavati uz neprestalno
miješanje dok se čokolada ne otopi. Zatim dodamo mlijeko, pojačamo vatru i pričekamo
dok ne prokuha. Kad prokuha maknemo s vatre i pričekamo dok se sasvim ne ohladi.
Ohlađenu čokoladu procijedimo i u nju ulijemo rum.
Sada liker ulijemo u boce i dobro zatvorimo. Boce ne napunimo skroz do kraja jer
liker hlađenjem postaje gušći. Prije točenja ga moramo protresti. Čokoladni
liker moramo držiti u hladnjaku, ali ne duže od mjesec dana. Ukusan je i fin, a
s malo zdrobljenog leda odličan.
Ponekad se sjetim onoga što je rekao Charles M. Schulz: “all
you need is love. But a little chocolate now and then doesn't hurt.”
I na kraju, što reći? Kod gubitka ljubavi čokolada ne
pomaže, čak niti od alkolizirane čokolade nije baš puno bolje. Možda ipak,
sasvim malo ;
Ali ovaj liker je jako, jako ukusan.