petak, 21. veljače 2014.

Čokoladno iskušenje

Mjesec ljubavi još uvijek traje i jako dobro znam da ono izvana, koliko god bilo ukusno, crveno, zamamno i čokoladno ne može popuniti onu duboku potrebu iznutra. Da nažalost to znam, jer čokoladu volim u svim bojama, agregatnim stanjima i oblicima ali čak ni ona ne može zadovoljiti moju želju za... Tako da ja prva u ovom mjesecu zaljubljenih ne bih trebala nit` pisnuti, ali evo trudim se dati nešto bar vama koji možda uspješno i sretno vole ;)
Znam da su svi sami sebi krojači sudbine, ali to ne znači da su svi sami sebi i kuhari. Ponekad uživamo kad nam naša ljubav napravi ili skuha nešto ukusno i fino, tako da u svakom slučaju recepti dobro dođu i sretno zaljubljenima. 
Pivo sam prestala piti prije dosta vremena i od alkohola pijem samo crno vino, ali sada ovdje imam recept za pravo iskušenje u obliku kremastog likera od čokolade koji možete napraviti svojim ljubavima, a i samo sebi. Uvijek je ukusan i fin. Samo možda nije slastan, ali svakako je iskušenje ;

Zato ovdje imamo pravo Čokoladno iskušenje za koje nam treba:

Slatko vrhnje stavimo na laganu vatru, pa dodamo kakao, razlomljenu čokoladu i vanilin šećer. Razrežemo mahunu vanilije, sastružemo sjemenke, pa ih skupa s mahunom ubacimo u čokoladu. Nastavimo zagrijavati uz neprestalno miješanje dok se čokolada ne otopi. Zatim dodamo mlijeko, pojačamo vatru i pričekamo dok ne prokuha. Kad prokuha maknemo s vatre i pričekamo dok se sasvim ne ohladi. 

Ohlađenu čokoladu procijedimo i u nju ulijemo rum.
Sada liker ulijemo u boce i dobro zatvorimo. Boce ne napunimo skroz do kraja jer liker hlađenjem postaje gušći. Prije točenja ga moramo protresti. Čokoladni liker moramo držiti u hladnjaku, ali ne duže od mjesec dana. Ukusan je i fin, a s malo zdrobljenog leda odličan.

Ponekad se sjetim onoga što je rekao Charles M. Schulz: “all you need is love. But a little chocolate now and then doesn't hurt.
I na kraju, što reći? Kod gubitka ljubavi čokolada ne pomaže, čak niti od alkolizirane čokolade nije baš puno bolje. Možda ipak, sasvim malo ; 
Ali ovaj liker je jako, jako ukusan.