petak, 11. listopada 2013.

Kako očistiti češnjak

Dok sam pisala o domaćem češnjaku, a protiv onog kineskog rekla sam da ću ovdje postaviti i nešto o tome kako očistiti češnjak
Inače, u postu "Češnjak, ali domaći" imate recept za tinkturu od češnjaka, ako nekome treba.
Moram vam reći, iako već znate i sami, da čišćenje češnjaka nije baš jako zabavno.
Zbog toga što jako volim češnjak išla sam malo guglati o čišćenju češnjaka i našla dva videa koji bi svim ljubiteljima češnjaka mogli pomoći. Možda će pomoći i onima koji nisu baš ljubitelji, ali ga čiste jer je, bez češnjaka, pripremiti nešto fino i ukusno, skoro nemoguće.
Češnjak je začin koji pri kuhanju, koristimo valjda najčešće.
On je podloga za skoro sva jela jer nam daje posebnu aromu koju svi volimo osjetiti na nepcu. Upotrebljava se podjednako često u svježem i kuhanom, pečenom, pirjanjom obliku.
Neka jela, kao što je kuhana ili pečena riba, buzara, brodet i razni mesni recepti nezamislivi su i neizvedivi bez ovog začina.
Češnjak ima kulinarsku vrijednost, ali krase ga i puno zdravstvenih prednosti.
Najpoznatije zdravstvene prednosti češnjaka su antivirusni i antibakterijski učinak koji je posljedica djelovanja aktivnog sastojka alicina. On je jednostavno prirodni antibiotik.
Svježi češnjak ne može se nadomjestiti onim u prahu i to znaju svi koji su se ikada takli kuhanja.

I sada, prije kuhanja, dolazimo do čišćenja češnjaka i mog guglanja gdje sam naletjela na video u kojem se može vidjeti kako, u samo 10 sekundi, očistiti glavicu češnjaka:



I jedan o tome kako taj očišćeni češnjak možemo sačuvati za kasnije, a da ne izgubimo baš niti jedan njegov režanj već ih sve zaštitimo od kvarenja, sušenja, insekata ...


Kako god, na kraju, čistili češnjak, uživajte u svojim receptima i finim jelima s ukusnim i aromatičnim češnjakom ;)