utorak, 29. listopada 2013.

Halloween uz bundevu

Halloween
je praznik koji se kod nas i ostatku svijeta baš i nije previše slavio, barem ne prije horora Johna Carpentera “Noć vještica”. 
Riječ "halloween" na hrvatskom ne znači “noć vještica” već je Halloween "veče prije dana Svih Svetih" tj. "all hallows eve".
No, sve je bliže noć koja svoje korijene vuče iz keltskog pretkršćanskog, drevnog festivala mrtvihNoć vještica
Po keltskom kalendaru 1. studeni označava početak nove godine, početak zime kao i početak i kraj životnog ciklusa.
Po keltskom vjerovanju na taj dan duše pokojnika odlaze na drugi svijet, pa su Kelti palili vatru kako bi osvjetlili zalutalim dušama put. Poklone, darove, hranu i piće su iznosili da bi smirili vještice i duhove.
Kod nas se taj dan još uvijek ne slavi tradicionalno, ali možemo naletjeti na poneki horor party, horor film na TV-u, ukrase u obliku bundeva po stanovima ili izlozima.
Slavljenje keltske Nove godine i običaji Kelta su se izmijenili nakon dolaska kršćanstva, ali se zadržala tradicija proslave Noći vještica.
Noć vještica se slavi uz simbole kao što je bundeva, koja je glavni simbol, ali i još štošta što bi moglo uplašiti ljude; lampioni, simboli i maske koje koristimo za maškare.
Lampioni su narančaste boje i spajaju simbole vatre i hrane.
Bundeva koja je najbolja za razbarenje treba biti neoštećena, zrela i svježa, po mogućnosti što ravnijeg dna da se ne vrti i ne okreće.
Bundevu stavimo na novine i vrh peteljke izrežemo u obliku peterokuta, šesterokuta … nečega, ali moramo paziti da rupa bude dovoljno velika kako bismo u nju mogli gurnuti ruku.
Iz nje rukom i nekom većom žlicom vadimo bundevino meso i koštice.
Zatim crtamo što veće oči, nos i usta pastelom ili flomasterom.
Ako ste vješti s bušilicom neki oblici mogu se i izbušiti.
Po zacrtanim linijama zarezujemo nožem, a nakon toga dijelove koje smo zarezali odgurnemo iznutra prema van.
Za kraj u bundevu stavimo svijeću ili dušicu i poklopimo ju odrezanim dijelom.
Ako hoćemo da nam fino miriši možemo je posipati s malo cimeta. Tada imamo i miris o kojem sam pisala u postu "Cimet, miris, med", koji fantastično i zdravo miriše.
Izrezbarena bundeva dulje ostaje svježa ako izrezuckane rubove premažemo vazelinom.
Ako su bundeve premale za rezbarenje i bušenje, mogu poslužiti kao svijećnjak tj. stalak za svijeću prikladan za Halloween.
Koštice koje su nam ostale od čišćenja bundeve očistimo, operemo i ostavimo ih da se osuše jer ćemo ih trebati u jednom od idućih postova ;)
Tu je i jedan video na kojem možete vidjeti još “igrica” s bundevom i možda dobiti još kakvu ideju za vaš all hallow`s eve.