petak, 4. veljače 2022.

Pistacio praline

Pistacio dosta rijetko nalazimo u receptima. Na ovom blogu s pistaciom smo se susreli i u slatkoj varijanti, kod Cheesecake s pistacijama i malinama, ali čak i u jednoj slanoj gdje su se Losos i pistacio odlično složili.

Izgleda kako ipak s vremenom lagano otkrivamo kako je i pistacio sve bolji ako ne i odličan u kuhinji.
Pistacio nije samo vrlo ukusan, pistacio je i veoma zdrav, bogat izvor vlakana. 

Kako god, pistacio je odličan dodatak i slatkim i slanim jelima.

 Za prefine Pistacio praline trebamo:

  • 500 g bijele čokolade,
  • 75 g suhih brusnica,
  • 100 g pistacia.
 
Prvo čokoladu otopimo na pari, a brusnice i pistacio nasjeckamo. 
1/3 nasjeckanih namirnica ostavimo, na neko vrijeme, po strani. 
Kad se čokolada otopi u nju ubacimo one prve 2/3 brusnica i pistacia. 
Sve to zajedno dobro izmješamo.

Uzmemo kalup veličine cca 15x25 cm i obložimo ga papirom za pečenje.
Sada u kalup ubacimo cijelu smjesu i pospemo ju onim nasjeckanim pistaciama i brusnica. 
Kad smo ju tako dovršili smjesu treba, na par sati, staviti u frižider, a može tamo ostati i preko noći.

No opet, prije rezanja, smjesa mora biti jedno 1/2 sata na sobnoj temperaturi kako ne bi popucale.

Za one s kalupićima za praline:
- otopljenu čokoladu pomješati sa svim nasjeckanim brusnicama i pistacijem, sipati u kalupiće i ostaviti na par sati u frižider dok se dobro ne stegnu, istisnuti ih iz kalupa, pa poslužiti. 
 
Ali ipak, ako koristimo kalupe za praline treba smanjiti količinu sastojka, pa ćemo umjesto 500 g bijele čokolade koristiti cca 150 g čokolade, a količinu pistacia i brusnica prepoloviti.