Stranice

petak, 1. travnja 2022.

Proljeće na stolu


Proljeće pred vratima, a s njim i rast, buđenje, novi početak ne samo za prirodu oko nas nego i u nama samima.
Manje spavamo, postajemo aktivniji, a za to nam treba i nova, dodatna energija.
Energiju je odlično i lako prikupljati zdravim namirnicama koje su u proljeću oko nas.

Svježi okusi na dohvat ruke;
Znamo da je voće i povrće najbogatije nutrijentima na vrhuncu sezone.
Podsjetit ćemo se kada ono dozrijeva koje voće, a koje povrće. Želimo najbolje, biramo sezonsko i od sezonskog radimo, slažemo maštovite, ali prvenstveno zdrave jelovnike.
Ubacimo malo začina i super!
S takvim jelovnicima je i naše proljeće lakše i poletnije.
Proljeće je sezona odličnog voća, povrća i sljedećih zdravih biljaka:
Ožujak nam donosi Teški, žuti limun.
Tada je najteži i najžući, a uz njega se i podsjetimo se koliko Volimo naranče.
Tu nam je Cikla.
I njezin odličan sok.

Mislim kako Mladi luk ne treba poseban naglasak, ali da i Mladi luk je u sezoni.
 
Ako želimo nešto kiselije Hvalimo kiselo zelje ili napravimo Kupus salate za zdravlje.
Nešto svijetlije?
Izmiksamo si Cvjetača pire.

Ako volimo nijansirati tu je 50 nijansi i smoothie od kelja. A tu su i blitva, ali i kelj pupčar.
A vitamin K trebaju svi, a osim u K elju ima ga u svom Zelenom povrću, počevši od zelene salate preko endivije, matovilca, korabice do zelenog radiča.
Uz zeleni radič i crveni radič je u sezoni.
Ako želimo željezo tu je  špinat i Đuveđ za Popaja;
S nama su sve moguće i manje moguće salate.
U sezoni nam je i repa, peršin i celer.