srijeda, 18. veljače 2015.

Hvalimo kiselo zelje

Kiselo zelje dugo je predstavljalo hranu za siromašne. Možda se zato uz njega sjetim Oliver Twista; no to je nevjerojatno zdrava namirnica. Ljekovitost kiselog kupusa prepoznata je još u davnim vremenima, pa su ga Kinezi jeli za vječno zdravlje, Rimljani i Grci su njegovo konzumiranje savjetovali dojiljama i onima koji su malo više popili.
Mi, tu i tamo, danas znamo da je kiselo zelje prava škrinja ljekovitih i hranjivih sastojaka, minerala, vitamina, balastnih tvari i elemenata u tragovima. Samo 100 g sirovog kiselog zelja ima oko 20 mg vitamina C, 14 mg magnezija, 0, 3 μg vitamina A, 0, 6 mg željeza, 50 mg kalcija, 43 mg fosfora, 290 mg kalija, 555 mg natrija, 30 μg folne kiseline, 1 g bjelančevina i 2, 5 g balastnih tvari. U 100 g kiselog zelja imamo samo 4 g ugljikohidrata i 26 kcal, ali zato 83 g vode, pa je kiselo zelje idealna namirnica za svakog tko pazi na svoju kilažu i liniju ili želi izgubiti koji kilogram viška na zdrav način. To da kiselo zelje ne sadrži ni šećer ni masti znamo, valjda, svi! U kiselom zelju imamo i visokovrijedne mliječne kiseline, te bakterije koje na ljudski organizam djeluju kao probiotik, znači pogoduju mikroflori našeg želuca i crijeva, pa se zato preporučuju nakon liječenja antibioticima ili terapije karcinoma. 
Kiselo zelje hvalimo jer, osim vitamina C i A, ima i vitamin K, vitamine B grupe, pogotovo vitamin B12 koji inače nalazimo u namirnicama životinjskog porijekla, pa je kiselo zelje jedna od temeljnih namirnica veganske i vegetarijanske kuhinje.
Zbog svega navedenog kiselo zelje ili kiseli kupus izuzetno pogoduje zdravlju. Ono u jesensko i zimsko doba jača obrambene snage našeg organizma, čuva nas od gripa i prehlada, a s obzirom na antioksidacijsko djelovanje, štiti nas i od razornog djelovanja slobodnih radikala, tj. zloćudnih oboljenja.
Kiselo zelje također blagotvorno djeluje na probavne organe, želudac i crijeva, na mikrofloru i peristaltiku istih što posebno odgovara našoj probavi. I na metabolizam djeluje poticanjem i izlučivanjem štetnih tvari iz organizma, a regenerira i čisti jetru. Konzumacija kiselog zelja blagotvorno djeluje i na rad krvotoka i srca, snižavajući povišeni kolesterol, spriječavajući ovapnjenje arterija tj. aterosklerozu i uštimava razinu šećera u krvi, a može spriječiti pojave tromba. Uz sve to, kiselo zelje ili kupus ubrzava zarastanje rana, djeluje i kod upala vena, reume i čira na dvanaestercu i želucu.
Sad sam već malo umorna od nabrajanja razno-raznih organa, razno-raznih bolesti i dijagnoza, ali ne brinem jer imam kiselog zelja, a ono uz povoljno djelovanje na funkcioniranje mozga i živčanog sustava, potiče i dobro raspoloženje :)
Eto, sada idem jesti kiselo zelje, a sutra za ručak ću imati vegansku pljeskavicu i kiseli kupus ;)