utorak, 21. listopada 2014.

Kupus salate za zdravlje!

U prošlom postu o kiselom zelju, hvalila sam ga, hvalila, hvalila... pa nisam stigla do recepata.
Zato ćemo danas imati par recepata s kiselim kupusom.
Znači, razloge za obogaćenje naše svakodnevne prehrane, posebno u jesen i zimi, jelima s kiselim kupusom ili zeljem, sada svi dobro znamo ;)

Budući da nas kiselo zelje malo napuhuje, prije nego li navalimo na njega, nije loše začiniti ga komoračem ili kuminom.
Najljekovitije i najhranjivije je sirovo zelje, tj. sirovi kupus, pa treba jesti što više salata. Po mogućnosti nek` to budu salate u bojama ;)
Ako hoćemo odličnu, ukusnu salatu, a uz to i u bojama, dobro je izmiješati 1 naribanu jabuku, 200 g naribanog kiselog zelja s 50 g grožđica i to prelijemo umakom od 2 žlice jabučnog octa, 1 žlice ulja, pola žličice soka aloa vere i malo soli.
Za trunkicu drugačiju, ali podjednako zdravu i ukusnu salatu u bojama izmiješamo 2 naribane jabuke i 2 naribane mrkve s 400 g naribanog kiselog zelja i 150 g matovilca. Salatu prelijmo preljevom za salatu i dodamo malo nasjeckanog vlasca, papar i sol.
Za dobro zdravlje i podizanje imuniteta svaki dan nije loše pojesti 2, 3 žlice naribanog kiselog zelja ili ujutro, za dobar dan, maznemo zdjelicu mješavine 2 jušne žlice naribanog kiselog zelja, 1 naribane sirove ili kuhane cikle i 1 naribane jabuke.

Zatim, za poticanje metabolizma i mršavljenje, snižavanje kolesterola u krvi, protiv kostobolje, gihta i problema s probavom, kroz duže vrijeme dobro je svaki dan prije svakog obroka, znači prije doručka, prije ručka i prije večere pojesti 1, 2 žlice naribanog kupusa.

Za prehranu i  prevenciju trebali bismo koristiti naravno, samo ekološki uzgojeno zelje i kiseljeno na prirodan način s malom količinom soli. 

Takvo zelje tj. kupus možemo opet hvaliti vrijednim, hranjivim i ljekovitim sastojcima.