Popularan kao začin u cijelom svijetu. Znamo već da je Češnjak, ali domaći jedna od najboljih i najzdravijih namirnica.
Ali evo, nedavno se češnjak opet uspio iskamuflirati i postati novost na tržištu.
Promijenio je boju, ali i okus. Ista namirnica druge boje.
Sad je to crni češnjak. Ili crni bijeli luk ;)
Crni češnjak možemo naći kao svježeg za
pripremu jela, pa imamo recepte sa crnim češnjakom ili u obliku dodataka prehrani.
Sad već znamo da je češnjak
izvor određenih sumpornih spojeva odgovornih za okus, jedinstvenu aromu i odlično
djelovanje na naše zdravlje.
Crni češnjak ili aged garlic nastaje stajanjem svježeg
češnjaka u posebnim uvjetima dulje vrijeme - najviše 20 mjeseci. Tijekom tog
vremena sastojci intenzivnog mirisa u češnjaku se mijenjaju uslijed raznih
kemijskih i enzimskih prirodnih, kemijskih reakcija, pa gube svoj miris, no ne
gube i na kvaliteti.
Nešto kao i onaj Nježan i blag pečeni češnjak s nedavnog posta.
Važan sastojak crnog češnjaka je s-alil cistein /SAC/. Istraživanja
kažu kako SAC može stopirati, onemogućiti oksidativna oštećenja u organizmu
koja povezujemo sa starenjem i razno raznim bolestima. Definitivno je prepun
jakih antioksidativnih spojeva.
Crni češnjak djeluje kao idealan antioksidans
za kojeg se pokazalo da je snažan, ali i manje toksičan u usporedbi s nekim
drugim nama poznatim antioksidansima.
Naprosto je odličan jer nastaje fermentacijom svježeg
češnjaka, pa u odnosu na njega crni češnjak nema nikakav poseban miris kod
konzumacije, niti se dešava isparavanje iz kože i stvarno ga se može potpuno nesmetano
jesti. On ne smeta niskotlakašima već stabilizira krvni tlak, ne pada teško na
želudac…
Dobivanje crnog češnjaka je potpuno prirodno, bez aditiva, procesom fermentacije, konzervansa ili bilo kojeg drugoga sastojka. Postupak fermentacije omogućava veći stupanj antioksidansa koji daje crni češnjak, veći broj antioksidansa nego što ima bijeli češnjak.
Dobivanje crnog češnjaka je potpuno prirodno, bez aditiva, procesom fermentacije, konzervansa ili bilo kojeg drugoga sastojka. Postupak fermentacije omogućava veći stupanj antioksidansa koji daje crni češnjak, veći broj antioksidansa nego što ima bijeli češnjak.
Koristimo ga i u kulinarstvu naravno, svojom kvalitetom je
brzo osvojio vrhunske kuhare i gastronome širom svijeta. Arome su mu slojevite,
a okus crnog češnjaka podsjeća na soja sos i balzamički ocat, no bez intenzivne
slanoće soja sosa ili kiselosti octa. On ima note crne karamele, čokolade, malo
gorko, malo slatko, Malko gorčine, malko slatkoće .
Crni češnjak možemo koristiti u svim jelima u kojima koristimo
svježi češnjak i s obzirom da mu je okus blaži, čak malo slatkasti, lista jela
u kojima se crni češnjak koristi još je duža. Znači dodajemo ga u sva povrtna, riblja
i mesna jela, te ga zbog njegove karamelaste arome možemo koristiti čak i pri
pravljenju kolača.