petak, 16. lipnja 2017.

Quinoa u zelenom

Ovdje sam već jednom pisala o Noj, o Quinoi.
S obzirom na njezin totalni multitasking  tamo sam ju spojila s bademima i brokulom.
To je jedna namirnica koja spada među najzdravije, a i postaje sve popularnija. Najpopularnija žitarica, majka svih žitarica uopće nije žitarica. No, s obzirom da se priprema kao žitarica i mnogi je svrstavaju u žitarice.
Ipak, quinoa ustvari pripada obitelji špinata. Upravo zbog tih rodbinskih veza sa špinatom, quinoa ne sadrži gluten i možemo ju jesti kakvu god prehranu prakticirali.
Tako ukusna i zdrava, prikladna je i za slana, ali i za slatka jela.
Quinoa je savršena namirnica jer ima sve zdrave sastojke potrebne našem organizmu. Quinoa, na glasu kao žitarica, ustvari je zdravi protein. Zdravi protein s aminokiselinama i željezom.
Bijela quinoa je najpoznatija od 120 vrsta. S bijelom, znamo još crvenu i crnu quinou. Crna je odlična za slatka jela,  crvena je najčešće u salatama, a bijela u razno-raznim, najrazličitijim jelima. To je ona multitasking.
Ako nakon kuhanja quinoi izviri repić, ne brinemo jer je to klica sjemena koja pokazuje kako smo našu quinou pripremili baš onako kako treba.
Ovdje ćemo quinou obojati u zeleno. Napravit ćemo fini zelenu pastu od quinoe dodavši joj lijepu, zdravu, zelenu rukolu.
Za zeleni quinoa pesto nam trebaju slijedeće namirnice:
  • 100 g rukole,
  • 150 g quinoe,
  • 30 g pistacija,
  • 1, 2 žlice maslinovog ulja.
Rukolu raskomadamo i ubacimo u vrelu vodu na 15-tak sekundi, tek toliko da izgubi onu svoju krutost. Sad ju ocijedimo, ali vodu u kojoj je bila sačuvamo. Stavimo rukolu, pistacije i maslinovo ulje u blender i izmiksamo ih. Ako krema treba malo vode, dodamo joj vodu u kojoj je stajala rukola. Ukoliko želimo napraviti namaz voda vjerojatno neće biti potrebna. Preostalu vodu koristimo za kuhanje quinoe. Quinoa je gotova za 10, 15 minuta. Sad ju ocijedimo i pomiješamo sa zelenom rukola kremom.
Dobili smo još jedan zeleni dragulj samo što s ovim treba malo raditi i pozeleniti ga ;)
I eto, zeleni quinoa pesto je tu. Možemo ga koristiti kao glavno jelo, kao prilog glavnom jelu ili samo kao namaz, ali pazite, on bi mogao postati Eh taj namaz.