Jupiiii jagode su nam se vratile i opet su u sezoni. Sezona
jagoda nam je stigla ;)
Jagode spadaju u vrstu Rosaceae (ruža) i koje na dugačkoj
peteljci imaju po tri nazupčena lista. Bobičasto voće prepuno iznenađenja
odličan je izvor C vitamina.
Ne mogu izdržati i ne spomenuti, kako su jagode jedino voće čije
sjemenke nisu skrivene u plodu već se nalaze izvana. Nisam sigurna što to znači osim da su jagode posebne, naravno. Možda nam tako žele reći kako ništa ne skrivaju. Iskrene, lijepe i još k tome zdrave!
Pogotovo Jagode sa šeširićem!
Jagode sadrže biljne
fenole koji smanjuju rizik od srčanih oboljenja, karcinoma…
Osim ploda jagode,
ljekoviti su i korijen i list jagode.
Jagode nam pomažu u borbi protiv visokog
tlaka, anemije i viška kilograma.
Ovdje je odličan recept za namaz od jagoda i malina.
U njemu ćemo
jagodama dodati svježe maline, malo limuna, med i napraviti izuzetno ukusan,
zdrav i naprosto odličan namaz.
Za jagoda, malina namaz nam trebaju:
- 55 g jagoda,
- 25 g malina,
- 30 g meda,
- ½ limuna.
Jagode operemo, skinemo im peteljke, pa ih narežemo na manje
komade.
Koru limuna naribamo, a maline operemo, nježno ;)
Narezane jagode i maline
ubacimo u blender, posipamo ih naribanom limunovom koricom, ulijemo med i promješamo.
Upalimo blender.
Nek se vrti 30-tak sekundi i radi posao.
Nakon 30-tak sekundi u blenderu imamo gotov namaz.
Poslužujemo ga na raženom kruhu, toastu, integralnom pecivu
ili na nekom dobrom krekru.
Ako postoji neka voćka neodoljivog izgleda, lijepog mirisa i zanosnog okusa,
koja je ujedno nadasve zdrava, a i ljekovita, onda je to definitivno jagoda.