petak, 6. veljače 2015.

Ljekoviti namaz Hristijan

Ideja o uzimanju hrane kao lijeka dolazi nam još od Hipokrata koji nam poručuje:
"Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana"
Različitim vrstama hrane pripisuju se ljekovita svojstva od praskozorja ljudske povijesti pa do danas.
Hrana koju unosimo u sebe treba hraniti, ali i liječiti.
Toga smo sve svjesniji, pa zato želimo mazati namaz "Hristijan", jer je to namaz koji liječi.

Za ovaj ljekoviti namaz trebamo slijedeće:
  • 3 žlice sirovog badema,
  • 2 žlice lanenih sjemenki,
  • 1 žlica sjemenki sezama,
  • 1 žlica meda i
  • ½ žlice cimeta.
I sad meljemo, meljemo, meljemo... pri tom ne mislim na blebetanje i pričanje, već na usitnjavanje sjemenki
Što sitnije sameljemo bademe, pa dodamo mljevene sjemenke lana i mljevene sjemenke sezama. Zasladimo medom i začinimo cimetom. Sve zajedno promiješamo, pa u smjesu dodajemo zdravu “živu” vodu. Vodu dodajemo dok ne dobijemo namaz željene čvrstoće. Voda je zdrava i “živa” ako je iz izvora ili je energizirana.
Osim što ima, meni, malo antipatično ime namaz Hristijan je ukusan i jako, jako ljekovit zbog svih tih silnih sjemenki od kojih se radi.
Badem npr. je biološki vrijedna namirnica, to znamo svi. U bademu ima kalija, fosfora i nešto manje željeza i natrija. Bogat je vitaminom B3. Odličan je protiv groznice, bolesti želuca i crijeva, čira na želucu, žgaravice i iscrpljenosti. Od badema radimo i bademovo mlijeko, ovako npr. 
Lan je jednogodišnja biljka, čiji je plod ima oblik košarice sa 10 sjemenki. Kultivira se, na sreću, posvuda. Sve što je vezano uz cvjetanje lana dešava se tijekom jednog dana, pa kažemo da lan cvjeta u jednom dahu.
Iz sjemenki lana dobiva se laneno ulje, koje se koristi za ublažavanje posljedica vanjskog zračenja, a unutra za prevenciju i liječenje ateroskleroze.
Lan sadrži čak 27 spojeva koji imaju antitumorsko djelovanje, pa možemo reći da lan štiti od raka.
Sezam je isto ovdje. Tko bi rekao da sezam sadrži čak 60% ulja, onih zdravih ulja. Uz zdravo ulje sezam ima i E vitamin, smole i druge aktivne spojeve. U konvencionalnoj medicini koristi se za liječenje bolesti vezanih za zgrušavanje krvi. Sezam se još koristi u liječenju srčanih oboljenja. Sezamin je lignin iz sezamovog ulja koji smanjuje količinu kolesterola u jetri i krvi.
I sezam je borac protiv raka. On sadrži biljne kiseline koje imaju antioksidativno djelovanje jer se bore protiv slobodnih radikala, posebno u debelom crijevu.
O cimetu sam par puta pisala, npr. post Topao, trpak i ljutkast. Cimet je ukusan začin i odlično prirodno sredstvo za reguliranje razine šećera u krvi. Cimet djeluje povećavajući nivo inzulina u krvi i ima sposobnost prerade glukoze. 
Tu je još i med. Med sadrži grožđani i voćni šećer čije se molekule kao takve lako ugrađuju u organizam. Med sadrži mnoštvo vitamna, minerala, aminokiselina i enzima. Cimet i med sam spojila u postu Cimet, miris i med.
Namaz napravljen od takvih ljekovitih sastojaka mora liječiti. I eto, stavimo ljekoviti sastojak do ljekovitog sastojka i dobijemo ljekoviti namaz  “Hristijan”.
A takva hrana koja hrani i liječi može se, naravno, svakodnevno konzumirati u količinama kojim želimo.