nedjelja, 17. kolovoza 2014.

Pametna ljetna hrana


Pred sam početak ljeta 2012. gastro tim restorana Bon Appetit osmislio je, u sklopu atraktivne ponude Smart Fooda, novi ljetni Smart Food jelovnik koji zbog svoje šarolikosti progovara najrazličitijim ukusima poklonika zdrave i uravnotežene ishrane.
Jelovnik je nastajao tijekom nekoliko tjedana, a u njega su svoja stručna znanja s područja biokemije i kulinarstva utkali Marina Vojković, Donatella Verbanac i chef Berislav Lacković, kreativni gastro trojac  koji stoji iza zaštićenog koncepta Smart Fooda i koji je iz dana u dan strpljivo sastavljao savršene kombinacije namirnica, kuhao nova jela, degustirao, mijenjao… sve dok nije postignut konsenzus oko najkvalitetnije kombinatorike i recepture novih jela i precizne termičke obrade koja jamči maksimalnu iskorištenost svih nutritivnih sastojaka korištenih namirnica.
U kreativnim brainstorminzima  u kuhinji zagrebačkog restorana Bon Appetit tijekom proteklih tjedana ponekad se i žustro raspravljalo, a o tome kako je nastala originalna ljetna Smart food ponuda svatko od troje tvoraca novih jela  ima svoju priču.
„Juha od boba s kukuruzom i klicama prava je ljetna poslastica s našeg jelovnika!“ kaže Marina Vojković te odmah pojašnjava kako je Smart Food tim osmislio ovu novu, laganu juhu: „Htjeli smo svojim gostima u vremenu vrućina ponuditi  ukusnu zelenu juhu od mahunarki.  Iako nam je stalno na pameti bio grašak, Donatella je došla s prijedlogom da napravimo juhu od boba! Sjetila se ove drevne mahune mediterana – boba, koji je izvrstan izvor bjelančevina, vitamina B i magnezija. Juhu  smo začinili s kurkumom , izvorno orijentalnim začinom koji sadrži jedan od najjačih protuupalnih bioloških spojeva – kurkumin, koji krijepi organizam. Ja sam završno dodala klice, koje obiluju antioksidansima i savršeno se uklapaju u naš visokokvalitetni ljetni jelovnik i našu smo juhu ponudili pod nazivom "Juha od boba uz dašak kurkume i dodir klica".
Uz juhu od boba, mnoge će u novoj ponudi privući i inovativne lazanje od celera, bukovače i mozzarelle, nova vrsta salate u ljetnoj ponudi, kojoj je svoju osobnost i originalnost udahnuo chef  kuhinje Bon Appetita Berislav Lacković.
„Ako želite održati zdravlje i dugovječnost organizma, svakodnevno konzumirajte celer!“, savjetuje Berislav i nastavlja s pričom o novonastaloj salati: „Htjeli smo osmisliti salatu od celera, razmišljali smo o waldorfskoj, austrijskoj varijanti koja nam je bila preteška zbog visoko-kalorične majoneze,  pa smo postepeno osmislili salatu u obliku lazanja od celera! Celer snižava krvi tlak, djeluje povoljno na dreniranje tkiva i poboljšava cirkulaciju, a u našoj recepturi, vješto smo ga kombinirali s  bukovačama i mozzarellom koji su jelo obogatili ugljikohidratima i bjelančevinama, te se  u potpunosti sljubljuju s osebujnim okusom celera.“
„Celer je savršena namirnica,“ složila se i Donatella Verbanac  kojoj je posebno pri srcu novo mesno jelo kombinirano s graškom sa Smart Food ponude – Prutić puretine uz raviole punjene graškom na umaku od bademova mlijeka.
„U ovom jelu, puretina u sebi sadrži sve potrebne bjelančevine, minerale i vitamine B skupine,  a njen je okus nadopunjen umakom od bademovog mlijeka, koje je izvor  esencijalnih masnih kiselina i vitamina E,“ tumači docentica Donatella Verbanac, ističući da je ipak apsolutna zvijezda ovog jela mladi grašak, sa svim biološki aktivnim spojevima koje donosi.
Quinoa je također  izvrsna namirnica koju Donatella jako voli i zagovara,“ nadopunjuje Marina Vojković,  razotkrivajući  detalje još jednog novog jela – Lijepe quinoe s kozicama na listićima jabuka: „Da bi postala ukusnija i pristupačnija, za ljetni jelovnik, pripremili smo quinou  s jadranskim kozicama i listićima od jabuke, pa tako dobili jedno vrlo zanimljivo, osvježavajuće jelo. Quinoa je pseudožitarica, pripada porodici špinata i cikle, a koristi se još iz vremena Inka i Asteka.
Kako bi ponudili što više antioksidansa u ljetnim mjesecima, svi Smart Food obroci i tanjuri bit će prepuni boja i šarenila. 
U njima će se ovoga ljeta obavezno naći  raznovrsno povrće poput špinata, rikole, boba, graška, rajčice, paprika, patlidžana, celera, quinoe i mahuna, te neizostavno voće poput jagoda, jabuka, malina i dinja.

Sve te važne i raznolike namirnice prepune antioksidansa  ukomponirane su u novi ljetni jelovnik iz  kojeg će, uz ovdje predstavljena jela, svatko pronaći neko svoje najdraže zdravo i pametno jelo!

Dobar tek svima ili ... Bon Appetit! 

   
Citirajte članak na vašem website
Favorizirano
Ispis
Pošalji prijatelju
Slični sadržaji