Kopriva ili Urtica dioica.
Dosta dugo je bila zapostavljana, ali se u zadnje vrijeme sve češće i više primjenjuje za stolom, u kuhinji.
Na sreću jer se zbog svojih nezamjenjivih ljekovitih svojstava
od davnina koristi kao lijek i kao hrana.
Tako nešto zanemariti bio bi zaista pravi grijeh.
Ipak, čaj od koprive je jedno, a dobri recepti za ukusnu hranu
od koprive nešto sasvim drugo.
Zato vam dajem jedan, meni iznimo ukusan recept koji se može jesti baš s onim depom od patlidžana o
kojem sam neki dan pisala.
- 400 g koprive,
- 1 žlica maslinovog ulja,
- 200 g zobenih pahuljica,
- 1 crveni luk,
- 1 žlica peršina,
- sol, papar i krušne mrvice,
- 1 jaje
Priprema pogačica:
Zobene pahuljice namočimo u vodi.
Koprivu pažljivo operemo i očistimo, pa ju prokuhamo u slanoj
vodi. Kratko!
Nakon toga ju ocijedimo i sitno narežemo.
Sitno narezani luk popržimo na maslinovom ulju dok ne postane
proziran, a onda umiješamo koprivu, zobene pahuljice koje smo ocijedili i
peršin.
Posolimo i popaprimo, a zatim sve dobro promiješamo i pustimo
da se malo ohladi.
U takvu mlaku smjesu umiješamo jaje, pa uz pomoć krušnih
mrvica oblikujemo pogačice.
Pržimo ih u tavi na malo vrućeg ulja, s obje strane dok ne
postanu zlatno žute.
Ove pogačice se jedu s Depom od patlidžana ;
Neće grom u koprive, kažu naši stari, a ja ću u
skladu s onom grlom u jagode reći samo grlom u koprive ;