subota, 23. ožujka 2019.

Proljetno obojana salata


Sada znamo kako nam je Proljeće na stolu, a s njim i obilje zdravih i sezonskih namirnica. Zeleno povrće, mladi luk, rotkvice, blitva, krastavci
Prehrambene navike su na ispitu i radimo lagani zaokret u jelovniku unosom više povrća, voća, ribe. Takva osvježavajuća i laganija prehrana taman dobro dođe jer je i vrijeme korizme. Znači čistimo svoje tijelo, ali i pripremamo ga za toplije dane koji su već ovdje.
S Proljećem na stolu možemo bez grižnje savjesti uživati u ukusnim i kreativnim jelima.
Tu nam je sezona rotkvica, ovdje je i mladi luk, pa se veselimo bojama koje sada vidimo na tržnicama. 
Mladi luk i rotkvice često su samo ili “samo” dodatak jelima, no mi ćemo ih iskoristiti za pripremu salate u pregršt boja kojom ćemo u sebe unijeti isto toliko minerala i vitamina.

Za Proljetno obojanu salatu nam treba:
Kukuruz ocijedimo i isperemo mlazom vode, operemo, naravno i matovilac. Feta sir narežemo na kockice, a mladi luk, krastavce i rotkvicu na kolutiće.
Izmiješamo, posipamo koprom, posolimo i pošpricamo ili zalijemo ; sokom grejpa.
Ako hoćete staviti jaje, skuhajte ga u blago posoljenoj vodi 10 minuta, ogulite ga i izvadite žutanjak. Na pripremljenu salatu, ako niste vegan ili vegetarijanac, možete razmrviti žutanjak.
Ako jeste mogao bi vam zasmetati i feta sir ;)
I sad opet, ako niste vegan ili vegetarijanac kojem /ne/ smeta feta sir, može se poslužiti s kuhanom šunkom.
Ako, ako … svašta nešto možemo. Eto, ideja za obrok s rotkvicama, kukuruzom i mladim lukom je tu.
I još bolje, Uskrs je pred vratima, pa ova salata u bojama može biti ideja za neki uskršnji recept ;)
Ovu Proljetno obojanu salatu ja obožavam jesti s finim, ukusnim bruschettama, u kojima mi je dobro znano Zlato iz prirode.