nedjelja, 13. siječnja 2013.

Zlato iz prirode - curcumin curcuma


Curry je mješavina 20 začinskih biljaka, sjemenki i začina, a za njegovu žutu boju je najodgovornija kurkuma jer je upravo ona jedan od glavnih sastojaka curry praha.
Upravo ta žuta boja je biljni, žuti pigment je najvrijedniji dio kurkume koja je začin koji ima važnu ulogu u indijskoj kuhinji, ostalim kuhinjama južne Azije, a u zadnje vrijeme se sve češće koristi i na zapadu.
U zadnje vrijeme napokon u europskim, iako je, u svijetu, u upotrebi preko 5000 godina.
Indijci i Indonežani ju smatraju svetom biljkom, usko povezanom s kulturom indijskog naroda
Znači, kurkuma (engl. Turmeric) ili indijski šafran se kao začin dobiva od korijena biljke Curcuma Longa s tamnosmeđom korom i narančastim mesom. Iz obitelji đumbira je, pa svježa kurkuma ima lagano gorak, smolast, aromatičan ljuto-žareći okus.
Kroz povijest se koristila kao začin, ljekovito sredstvo i kao boja za tkanine.
Zbog niza povoljnih učinaka na zdravlje, kurkuma plijeni pažnju i zdravstvene zajednice.
Taj začin sadrži čitav niz minerala i vitamina kao što su folna kiselina, mangan, kalij, željezo, magnezij, vitamin B1 ili tiamin, B2 ili riboflavin, B3 ili niacin, B6 ili piridoksin, B12, C vitamin, te neprobavljivih prehrambenih vlakana i, nešto što ja ne mogu i ne smijem zaobići, omega-3 masne kiseline.
Upravo zbog biljnog, žutog pigmenta kurkumin ima jaka antioksidativna i protuupalna svojstva.
Dobar je i za dijabetičare jer regulira razinu inzulina u krvi i za sve koji muku muče s onim lošim kolesterolom, LDL kolesterolom, jer njegovu razinu smanjuje, dok podiže razinu HDL tj. dobrog kolesterola.
Kurkuma ima i antimikotičko (plijesan) djelovanje, te antibakterijsko, antivirusno pa čak i antikarcinogeno djelovanje.
No, meni s MS-om, čini se kako je njezino najvažnije djelovanje smanjivanje inflamacije u tijelu, a inflamacija tj. upala je uzročnik cijelog lanca bolesti, stalno prisutna u onih s MS-om.
Uz to, dobra je za mentalne sposobnosti. Naučnici su istraživali vezu između konzumacije curry-a i otkrili da osobe koje konzumiraju curry bar jednom mjesečno imaju bolje rezultate na testovima mentalnih sposobnosti.
Znači, kažem ovo svima s Alzheimerom, MS - om, raznim demencijama i drugim autoimunim bolestima, začinite hranu kukurumom i/ili curryem. 

Kurkuma u kuhinji je dobra kao dodatak ili začin raznim marinadama i umacima.
Ide i uz jela od ribe, piletine, junetine, plodova mora, dodaje se leći i drugim grahoricama, mahunarkama, pa riži, salatama i raznim salatnim preljevima.
U Japanu se pije čaj od kukurme.

A gdje kupiti kurkumu
U Zagrebu se može naći u prizemlju tržnice Dolac, na Trešnjevačkom placu i u većim trgovačkim centrima Interspar, Mercator, Metro, Billa ...
Kurkumin u kapsulama može se kupiti u biljnim ljekarnama, prodavaonicama zdrave hrane i bio&bio trgovinama.