Uskoro će 17. ožujka, Dan Sv. Patrika koji se slavi najviše i uvijek u Irskoj.
Irski blagadan je tijekom korizme, pa irske obitelji
tradicionalno idu u crkvu ujutro, a slave popodne.
Korizmeni post se na jedan dan prekida, pa ljudi piju, plešu i jedu tradicionalna irska jela pripravljena od slanine i kupusa.
Korizmeni post se na jedan dan prekida, pa ljudi piju, plešu i jedu tradicionalna irska jela pripravljena od slanine i kupusa.
Simboli ovog dana tradicionalno su zelena boja i list djeteline.
Na taj dan se ljudi oblače u zeleno, piju irsko pivo, whiskey i razne likere.
Na taj dan se ljudi oblače u zeleno, piju irsko pivo, whiskey i razne likere.
Osim zelene boje i djeteline uz Sv. Patrika se vežu mnoga čuda.
Vjeruje se da je mrtve vraćao u život, da je prebratio pogane Irce u kršćane.
Vraćao je mrtve u život, ali i nekoliko „ludih“ krava i konja koje je imala
njegova teta. Vjerovanje koje je ostalo kao najslavnije je to da je baš sv.
Patrik otjerao zmije iz Irske.
Dan svetog Patrika, u modernoj Irskoj, smatra se religijskom
svetkovinom. Do 1970. irski zakoni su ugostiteljskim objektima branili rad na
taj dan. 1995. irska vlada započela je kampanju korištenja Dana sv. Patrika kao
reklamu za promociju Irske i irskog turizma.
Možda zato na Dan sv. Patrika svi paradiraju i imaju
slobodan dan. Pa piju. I piju ;) U Irskoj svaki grad organizira vlastitu paradu
i proslavu.
Običaj je na taj dan sakriti novčiće koje tada traže djeca nadajući
se kako će naletjeti i na vilenjaka, svima nam poznatog leprechuana.
No, što se jede na Dan svetog Patrika? Irci i oni koji slave
Dan sv. Patrika jedu colcannon.
Na Gelskom colcannon znači glava bijelog kupusa, pa bih
rekla da je ovo jelo sasvim dovoljno zdravo da recept za Colcannon završi ovdje, na
Sretnim receptima.
Ovdje je Colcannon za 6 osoba za koji nam trebaju:
- 2 šalice narezanog kupusa,
- 2 šalice narezanog kelja,
- 1 kg crvenog krumpira,
- 300 g slanine,
- 2 crna luka,
- 3 šalice ulja,
- 2 žlice maslaca,
- 1 dcl mlijeka,
- papar i sol.
Ovo jelo, koje radimo na Dan Svetog Patrika i inače je vrlo
često u Irskim kuhinjama.
Pripremamo ga tako da stavimo kuhati krumpir, a dok se
krumpir kuha, zapeći ćemo slaninu i ostaviti sa strane. U istoj posudi ćemo
propirjati luk, a na njega prvo ubaciti kupus, pa kelj. Pirjamo ih dok ne
omekšaju.
Od krumpira napravimo pire, preko njega stavimo povrće i
pospemo zapečenom slaninom.
Colcannon serviramo topli, a prilog je hladno Guinness pivo
naravno ;)
A ako tražite nešto zelene boje, ovdje se dosta toga zelenog može pronaći. Počinjem sa Zelenim draguljem prirode, pa preko Predivnih zelenih listova dolazim do Zapečenih zelenih palačinki.
Uživajte !!!
A ako tražite nešto zelene boje, ovdje se dosta toga zelenog može pronaći. Počinjem sa Zelenim draguljem prirode, pa preko Predivnih zelenih listova dolazim do Zapečenih zelenih palačinki.
Uživajte !!!