utorak, 22. ožujka 2016.

Šparoge kažu

 … stiglo je proljeće
Oduvijek znamo šparoge su sezonsko povrće i njezini se prvi izboji po Dalmaciji beru u travnju i svibnju, a kod nas u kontinentalnom području u svibnju i lipnju. No, ove godine ili je proljeće uranilo ili su uranile šparoge jer smo prve šparoge mogli vidjeti već početkom veljače.
Zelena šparoga ima jaču hranidbenu vrijednost, no iz nekog razloga u Europi se više cijeni bijela šparoga. Specifični okus i miris dolaze od eteričnih ulja, metilmerkaptana i tirozina, asparaginske i jantarne kiseline, glikozida, flavonoida, arginina, saponina i holina. 
Šparoga je poznata kao dijetalno povrće, a dijabetičari mogu trošiti šparoge kao lijek. Neki alternativni liječnici tvrde da su šparoge dobrodošle pri prevenciji i liječenju karcinoma. Znači, šparoge kao lijek.
Šparoge se mogu pripremati s tjesteninom, šparoge s jajima, pa šparoge omlet ili meni uvijek dobrodošao prilog od kuhanih šparoga s malo maslinovog ulja.
Šparogin životni vijek je 15 i više godina, a ona može, u nepovoljnim životnim uvjetima, ući u stanje mirovanja i odbaciti nadzemne dijelove. Nježni i sitni korijenčići imaju apsorpcijsku funkciju, a korijen velike mase služi za spremanje rezervnih tvari za, nakon perioda mirovanja, rast novih nadzemnih organa. To debelo korijenje nakon 3 godine odumire, ali iznad njega, na gornjem dijelu podzemne stabiljke, se razvije novo.
Pri kraju aktivne vegetacije, na razgranatom podanku, u jesen se formiraju pupovi koji u slijedećoj vegetaciji daju nove biljke. U početnoj fazi rasta, dok su stabiljke duge 15-25 cm, s priljubljenim ljuskastim listovima i zatvorenim vrhom, šparoge se koriste kao povrće.
U drugoj, trećoj godini šparoga počne cvjetati, a nakon toga cvate svake slijedeće godine. Biljke s muškim cvjetovima imaju više stabiljki ili izboja. Plod je veličine graška, zgodna boba, koja je kad je zrela crvene boje, s oko 6 sjemenki okruglastog, nepravilnog oblika. 
Pazite, bobice su lijepe, ali otrovne.
Uglavnom, bile one muške ili ženske, uzgojene ili divlje, bijele, zelene ili ljubičaste već ih neko vrijeme možemo naći na tržnicama, sada, već početkom ožujka. Zato možemo početi kuhati s njima jer su one sjajne kuhane, u juhi, poslužene s mladim krompirom… kroz pregršt jela možemo osjetiti punoću njihova okusa. A još su u svakom obliku dijetalna hrana. Proljeće je ovdje s nama.
Tako barem kažu šparoge ;)