petak, 4. ožujka 2016.

Pritikinova dijeta

Pedesetih godina prošlog stoljeća, osnivač Pritikinova centra dugovječnosti, Nathan Pritikin je razvio Pritikinovu dijetu.
Kasnije njegov sin Robert unapređuje dijetu, te ju promovira u javnost. 
Pritikinova dijeta potiče čestu konzumaciju ugljikohidrata, a ograničava unos crvenog mesa.
Preporučuje se  unos prirodnih namirnica naravno, osobito ugljikohidrata kao što su  povrće, voće i integralne žitarice, a s druge strane, eliminaciju obrađene hrane i rafiniranih ugljikohidrata kao što je bijeli kruh, kolači i torte. Dijeta je smišljena za održavanje zdravlja srca, ali i za gubljenje kilograma. Ima nizak udio masti, pa donosi i zamjenske liste namirnica, tjelovježbe i suočavanje sa stresom.
U početku je Pritikinova dijeta osmišljena radi liječenja i prevencije srčanih bolesti, ali danas je postala doživotni plan zdrave prehrane za zdrav život. Kod ovog načina prehrane planiramo vrlo nizak unos masti, a visok unos vlakana i svakodnevnu tjelovježbu. Budući da je veoma učinkovita i potiče mršavljenje popularnost ove dijete sve je veća.
Znači, napravimo plan dijete kojim određujemo dnevni kalorijski unos ovako:

  • 10 - 15 % bjelančevina,
  • 75 - 80 % ugljikohidrata /dnevne doze od najmanje 35 grama vlakana, manje od 100 miligrama kolesterola i 600 mg natrija/ i
  • 10 % masti.

Koristimo i zamjenske liste namirnica, koje su razvrstane u skladu s oznakama: "stop", "oprez" i "slobodno". 
Plan za uspješno i brzo gubljenje težine propisuje dnevni unos od 1000 kalorija za žene i 1200 kalorija za muškarce. Izuzetno se potiče unos složenih vlaknastih ugljikohidrata, a moderniji plan ovakvog načina prehrane se fokusira na namirnice niže kalorijske vrijednosti.
izvor: www.pritikin.com