Crvena leća je izuzetno korisna namirnica koja ima, na svojih 100 grama, nevjerovatnih 26 grama proteina. Ima samo 1 gram masti
i to onih nama potrebnih omega 3 i omega
6 masnih kiselina.
Jako je bogata željezom, a obiluje i magnezijem i molibdenom. Što se vitamina tiče jako je bogata folnom kiselinom.
Jako je bogata željezom, a obiluje i magnezijem i molibdenom. Što se vitamina tiče jako je bogata folnom kiselinom.
Crvena leća mnogima se sviđa zbog toga što je brzo gotova i jer se brzo vidi njezin potencijal; ona se može pripremati u raznim juhama, varivima, pireima, tjesteninama, salatama, prilozima uz ribu, meso i u raznim orijentalnim kombinacijama s jakim začinima koji nam dolaze s tog područja.
Crvena leća slaže se i paše širokom spektru začina, počevši od lovora, mažurana i majčine dušice, tu su kumin, curry, svi oni začini iz Šarene indijske kuhinje i naravno, ovdje uvijek prisutna, kurkuma.
E pa baš zbog ... ma svega toga danas ćemo raditi krem juhu
od crvene leće.
Za ovu odličnu krem juhu od crvene leće nam treba:
- 250 g crvene leće,
- 3 žlice bulgur pšenice,
- 200 ml pasirane rajčice,
- 700 ml vode,
- 250 ml povrtnog temeljca,
- 1 stabljika celera,
- 1, 2 režnja domaćeg češnjaka,
- 1 ljutika,
- slatka crvena paprika,
- 1 chili papričica,
- sol, papar,
- maslinovo ulje,
- menta,
- i teški žuti limun.
Crvenu leću isperemo u hladnoj vodi, stavimo ju u lonac,
zalijemo hladnom vodom, pa dodamo režanj češnjaka, pola ljutike ili mali
luk. Ubacimo i celer koji smo narezali na 4, 5 komada, 1 malu chili papričicu,
maslinovo ulje, krupnu morsku sol i stavimo kuhati.
Nakon što se leća tako 10-tak minuta kuhala sa začinima,
dodamo 3 velike žlice bulgur pšenice i 1 čajnu žličicu slatke crvene paprike, podlijemo
povrtnim temeljcem, pa nastavimo kuhati još 15 minuta. Pet minuta prije kraja
kuhanja dodamo 200 ml pasirane rajčice.
Kad je juha skuhana skinemo ju s vatre, izvadimo chili
papričicu, a sve ostalo izmiksamo štapnim mikserom. Dobili smo gustu krem juhu
koju možemo, do željene gustoće, podliti s još malo vruće vode ili temeljca.
Juhu serviramo u zdjelice ili tanjure, obilno pokapamo s
maslinovim uljem, malo ili malo više popaprimo, a svaku zdjelicu začinimo sušenom
mentom. Poslužimo uz krišku svježeg limuna koji cijedimo u juhu tik prije
početka jela. Ne zaboraviti limun !!! Jer, limunov sok je taj koji ovu juhu
pretvara u ispunjeni san ;)
I da ne zaboravim, ova odlična krem juha od crvene leće s limunom dobro se slaže s našom postblagdanskom detoksikacijom.