petak, 11. prosinca 2015.

Znanost kuhanja i hi-tech hrana

Stalno tražim vezu između dvije stvari koje me jako zanimaju, a to su tehnologija i kuhinja.
Točnije, u kuhinji sam htjela malo informatike ili nečeg sličnog, nečeg tehnološkog, a ne samo kurkume, češnjaka ili dekadentnih banana i kad evo... napokon tako nešto ovdje. 
Jer, kad jedan od Microsoft ljudi pokrene projekt znanstvenog pristupa kuhanju, to je stvarno baš tako nešto: znanost kuhanja.
Kad si izvrtim film vidim kako ima još takvih ljudi, npr. i moj ujak Danko je pravi tehno-chef  koji kuha fantastično, a čini mi se da je i Neven nešto slično. Vjerojatno bi im se svidjela kuhinja tehničkog direktora Microsofta, jer na takvu prostoriju za kuhanje bi bio ljubomoran i znanstveni laboratoriji za svemirsku tehnologiju.    
Nathan Myhrvold je 2006. god. otišao iz Microsofta, pokrenuo projekt Modernist Cuisine, te svoj rad posvetio znanosti kuhanja. Znala sam da je kuhanje umjetnost, ali evo s obzirom da dr. N. Myhrvold, bivši CTO iz Microsofta može kuhati na hi-tech način, sada svi vidimo kako u kuhanju ipak ima više znanosti nego li se na prvi pogled čini ;)
Nathan Myhrvold je tako napisao kuharicu Modernist Cuisine koja  se bavi cijelom povijesti, teorijom i praksom kuhanja s detaljnim objašnjenjima toga što se namirnicama dešava dok ih obrađujemo. Kuharica je izdana u 6 dijelova, a veliki dio nje čine recepti koji spajaju revolucionarne metode obrade hrane, jako jednostavna jela koja možemo pripremati u našoj kuhinji, znači at home i ona za koja bi nam trebala oprema dostojna svemirske agencije ili velikog tehnološkog sveučilišta. Myhrvold je u Seattleu napravio veliki kompleks, znanstveni kuharski laboratorij, sve to u svrhu pisanja i istraživanja za svoju Kuharicu, u kojem, uz pomoć raznih vrsta znanstvenih metoda i metoda visoke tehnologije, nastaju nevjerojatna jela. Ta kuharica otvara jedan potpuno novi svijet kulinarskih mogućnost i inovacija za sve strastvene i/ili znatiželjne kuhare.
Recepata ima mnoštvo, popis metoda i jela jako je velik, a svi koji su probali ta jela napravljena sofisticiranom opremom, uz pomoć znanstvenih metoda naprosto su oduševljeni. Mislim da probati maslac od graška sa samo 3% masnoće mora oduševiti žene i muškarce na dijetama. 
Ima stvarno svega, od riba i mesa na razne načine, salata, sladoleda, razne tjestenine i riže, uskršnjih jaja, francuskih tostova ...
U Kuharici su i specijaliteti koji se kuhaju vakumirani na niskim temperaturama, satima pa čak i danima, jela za spremanje kojih se koriste elektromagnetski pulsevi, bio kemijske reakcije i metode, laseri ... 
Prva naklada tiskanog izdanja Modernist Cuisine dosta je ograničena, u prodaji je bilo tek 6000 komada, no cijena je od 460$ do 640 $, pa to i ne čudi. Ustvari, to je najskuplja kuharica na svijetu. Tko bi kupio najskuplju kuharicu na svijetu? Ja sigurno bih da su mi uvjeti drugačiji, a Myhrvold kaže da je ta kuharica namijenjena šefovima kuhinja koji žele svoje kuhanje podići na viši stupanj.
Viši stupanj kuhanja ili viši tehnološki stupanj? Vjerojatno oboje ;)
Sigurno će biti i onih koji će je  nabaviti za potrebe kućnog eksperimentiranja s modernom, pravilnom i potpuno drugačijom zdravom prehranom.
Neke dodatne informacije o Modernist Cuisine možete pročitati i u ovom PDF-u.
Pet knjiga Modernist Cuisinea se nalaze u akrilnoj kutiji, a šesti dio je u stvari manual za kuhanje, spiralno uvezen, nepromočiv i vodootporan jer se koristi tijekom samog kuhanja.
Čini se kako je on takvim hi-tech kuhanjem uspio čak dodatno začiniti znanost ;)
A kako ovaj post ne bi prošao baš bez ijednog recepta, ovdje imamo njegov recept za klasični pizza sauce.
Ili ako hoćete moju možda običnu, ali Paleo pizzu.