Eliksir oplemenjen raznim začinima i koricom citrusa je
zapravo kuhano tj. mulled vino. Eto i ta tajna je otkrivena ;)
To je crno vino kojem se, osim korice citrusa, dodaju
i začini poput cimeta, klinčića, muškatnog oraščića...
Ja volim dodati chili papričicu. Naribam ju malo ;
Kažu da je tradicija uživanja u kuhanom vinu do nas stigla
prilagodbom recepta iz Austrije gdje se kuhano vino zove Glühwein.
Običaj pripreme ovog napitka možemo naći već u staroj Grčkoj,
u 8. stoljeću, a spominju se i u Rimskom Carstvu.
Prvi pravi recepti su nam stigli iz srednjeg vijeka, 14. stoljeća.
Prvi pravi recepti su nam stigli iz srednjeg vijeka, 14. stoljeća.
U ta davna vremena se takav napitak, po Hipokratu, zvao
Ypocras.
Smatralo se da taj napitak liječi i grije tijelo, što
je ustvari bila istina jer je prokuhano vino bilo zdravije od vode iz bunara.
U viktorijanskoj Engleskoj se kuhano vino, tj. inačica pod imenom
Negus, često služilo djeci na rođendanskim proslavama, a u Poljskoj se npr. na
sličan način priprema kuhano pivo.
Pojam “kuhano vino” često podrazumijeva crno vino, ali u
našim krajevima popularno je i kuhano bijelo vino.
Za kuhano vino najbolja su svježa, suha vina poput
frankovke, što je crno vino ili graševine, što je bijelo vino. Neki vole
koristiti i malvaziju. Pojednostavljeni recept bi se mogao svesti na grijanje vina
ispod točke ključanja, zatim dodavanje šećera koji se rastapa, a onda stavljanje začina: klinčić se ne preskače, a može se dodati i malo muškatnog oraščića.
Kad se kuha crno vino, spektar začinskih nota puno je širi, pa se dodaje i
zvjezdasti anis, naribani đumbir, naranča i topao, trpak i ljutkast cimet. Može se dodati i sušena
korica limuna, naranče ili mandarine. Šećer se, naravno, može zamijeniti zdravijom
varijantom, pa ga možemo zasladiti medom ili stevijom.
U 14. stoljeću ta mješavina toplog vina i začina je dobila
englesko ime mulled wine. Ime nastalo od riječi muddle što znači zbrkan, a
vjerojatno se odnosi na stanje u glavi koje imamo nakon pretjerane konzumacije
istog.
Ne znam kako vama, ali meni kuhano vino oduvijek miriše na
Božić, zimu, snijeg i skijanje. Kad je Charles Dickens kuhano vino, nazvao
“Smoking Bishop” i opisivao ga u svom djelu „Božićna priča“ ovaj napitak je postao neizostavni dio mnogih
blagdanskih kulinarskih tradicija.
Božić nam stiže, a ja ne mogu izdržati i ne podsjetiti vas da ga je piti odlično i za Valentinovo koje slijedi.
A vi? Je li kuhano vino dio vaše kulinarske
tradicije?
Nadam se da je, samo ne dozvolite si da vam to vino postane
mulled.
Ili si baš dozvolite, bar za Božić ;)
Ili si baš dozvolite, bar za Božić ;)