ili baš tako? A kako napraviti umak?
Kažem, baš lako i baš tako… ili možda
ipak taco.
Jer, na primjer, Taco umak radimo ovako ;)
To je osnovni recept po kojem se često radi u
meksičkim kuhinjama, bio on preljev, umak ili je tamo baš tako za umakanje.
Ovdje dakle, imamo recept za Taco umak koji se radi lako i baš tako, a za njega nam
trebaju slijedeće namirnice:
- 1 žlica maslinovog ulja,
- 1 zelena paprika,
- 1/2 žlice kumina (mljevenog),
- 1, 2 zelene, crvene chili papričice,
- šećer, sol i papar,
- 400 g pelatia,
- 1 luk,
- 1/2 žlice korijandra (mljevenog),
- 1 režanj češnjaka,
- i po želji malo soka od rajčice.
Nasjeckamo i chili papričicu, pa ju stavimo u posudu s korijanderom,
kuminom i češnjakom. Kuhamo i još uvijek često miješamo. Dodamo papar, sol, šećer
i rajčice sa sokom i opet dobro promiješamo.
Kuhamo još 5, 6 minuta na laganoj vatri, dok se umak ne stisne i lagano zgusne.
Ako je potrebno možemo dodati sok od rajčice. Ako je začinjeno, gotovo
je.
Ovisno o receptu, ovakav Taco umak može se jesti vruć ili
hladan.
Možemo ga jesti kao umak ili preljev za glavna jela od puretine, piletine ili ribe. Ja ga često jedem baš tako da u njega tunkam tortilje ili čips.
I ne zaboravite da se Taco umak može zamrznuti. Samo napunimo posudice umakom sobne
temperature. Takav Taco se može čuvati do 3 mjeseca.
U svakom slučaju Taco umak jede se lako i baš tako ;)