ponedjeljak, 8. rujna 2014.

Ludo dobar Chatni

Chatni je orijentalna delikatesa, porijeklom iz Indije, a u Europu su je donijeli i promovirali Englezi. Nazivaju ga i chutney ili chatney, a više o njemu sam već pisala u postu Indija i chutney.
Možda je ipak važnije kako ga radimo, od toga kako ga zovemo.
Uglavnom, to je mješavina usitnjenog voća i povrća sa suhim i svježim začinima, koja se ukuha s octom i šećerom, što joj povećava trajnost. 
Okus kiselo-ljuti i slatko-slani, a  izuzetnu važnost imaju pikantni začini. 

Za ovaj Ludo dobar Chatni od badema i mrkve će nam trebati:

  • 125 g svježeg đumbira,
  • 1,25 kg mrkve,
  • 50 g badema,
  • 2,5 dl jabučnog octa,
  • 2 veća limuna - naribana kora i sok,
  • 400 g žutog šećera,
  • 4 žličice meda,
  • 3, 4 suhe ljute papričice,
  • 2 žličice mljevenog korijandera,
  • 1 žličica soli.

Mrkvu narežemo po dužini i u posudu dodamo sve sastojke, osim badema i ljutih papričica. Ulijemo 1,5 dl vode, promiješamo i ostavimo neka stoji preko noći. Drugi dan zagrijemo smjesu, pa dinstamo dvadesetak minuta, povećamo temperaturu i kuhamo dok se sve ne zgusne. Zatim dodamo usitnjene ljute papričice i nasjeckani, prepečeni badem, pa dok je vruće sipamo u tople teglice. 
Okus dobivenog Ludo dobrog Chatnija se poboljšava stajanjem, a može stajati do čak 2 godine.
Chatni možemo jesti uz toplo i hladno meso ili kao namaz. On je odličan pikantan dodatak jelima sa žitaricama, jelima od povrća, slaže se i s rižom, tjesteninom, a poboljšat će svaki naš Grofovski užitak ;)