ponedjeljak, 21. prosinca 2015.

Bakalar na drugi način



Bakalar je riba hladnih voda, pa je kao i losos ili haringa, prepun omega 3 masnih kiselina.
A znamo da nam svima baš te masne kiseline itekako trebaju.

Jede se svjež, ali bakalar se priprema i sušenjem, soljenjem i dimljenjem.
Zasoljeni i dimljeni bakalar vrlo je popularan u mnogim zemljama, osobito u Portugalu, Brazilu i Norveškoj. Jetra bakalara služi za proizvodnju ulja, važnog izvora omega 3 masnih kiselina i vitamina A i D.

Slijedi recept u kojem ćete vidjeti još jedan način pripreme bakalara, ribe koju najčešće jedemo u ovo božićno i blagdansko doba.

Omega 3 s porilukom



Za pripremu nam je potrebno:

  • oko 500 g bakalara / fileta,
  • pola kg krumpira,
  • 2 lista lovora,
  • pola teškog, žutog limuna,
  • pola  žličice papra u zrnu,
  • 5 režnjeva češnjaka,
  • 1 žlica sjeckanog peršina,
  • 300 g poriluka,
  • 1 - 2 dcl bijelog vina,
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje,
  • papar, sol.
 
U lonac s hladnom vodom stavimo bakalar u filetima i posolimo.
Dodamo limunov sok, papar u zrnu, lovorov list i maslinovo ulje.
Kad uzavri sve to kuhamo 10-ak minuta.
Dok se bakalar kuha, ogulimo krumpire i narežemo ih na ploške debljine oko jedan cm, isperemo pod hladnom vodom i stavimo u zdjelu s hladnom vodom da ne bi potamnili dok čekaju.
Poriluk očistimo i narežemo na kolutiće otprilike 8 mm debelo i isperemo ih pod mlazom hladne vode, pa ih pažljivo ocijedimo.
Filete bakalara izvadimo iz vode u kojoj su se kuhali i u tu vodu stavimo narezani krumpir, posolimo i kuhamo ga 10-ak minuta.
U drugom loncu ugrijemo četiri žlice maslinovog ulja i dodamo zgnječeni češnjak. Čim češnjak zamiriše, na njega slažemo red kuhanog krumpira, red bakalara, pa pospemo sjeckanim peršinom, posolimo  i popaprimo i tako slažemo dok ne potrošimo sve krompire i bakalar.
Na kraju pokapamo maslinovim uljem i ulijemo bijelo vino i vodu od kuhanja.
Tako na laganoj vatri kuhamo još 10-ak minuta, nakon čega je jelo gotovo.
Uživamo ;)