A znamo da nam svima baš te masne kiseline itekako trebaju.
Zasoljeni i dimljeni bakalar vrlo je popularan u mnogim
zemljama, osobito u Portugalu, Brazilu i Norveškoj. Jetra bakalara služi za proizvodnju
ulja, važnog izvora omega 3 masnih kiselina i vitamina A i D.
Slijedi recept u kojem ćete vidjeti još jedan način pripreme bakalara, ribe koju najčešće jedemo u ovo božićno i blagdansko doba.
Omega 3 s porilukom
Za pripremu nam je potrebno:
- oko 500 g bakalara / fileta,
- pola kg krumpira,
- 2 lista lovora,
- pola teškog, žutog limuna,
- pola žličice papra u zrnu,
- 5 režnjeva češnjaka,
- 1 žlica sjeckanog peršina,
- 300 g poriluka,
- 1 - 2 dcl bijelog vina,
- ekstra djevičansko maslinovo ulje,
- papar, sol.
U lonac s
hladnom vodom stavimo bakalar u filetima i posolimo.
Dodamo
limunov sok, papar u zrnu, lovorov list i maslinovo ulje.
Kad uzavri
sve to kuhamo 10-ak minuta.
Dok se
bakalar kuha, ogulimo krumpire i narežemo ih na ploške debljine oko jedan cm, isperemo
pod hladnom vodom i stavimo u zdjelu s hladnom vodom da ne bi potamnili dok
čekaju.
Poriluk
očistimo i narežemo na kolutiće otprilike 8 mm debelo i isperemo ih pod mlazom
hladne vode, pa ih pažljivo ocijedimo.
Filete
bakalara izvadimo iz vode u kojoj su se kuhali i u tu vodu stavimo narezani
krumpir, posolimo i kuhamo ga 10-ak minuta.
U drugom
loncu ugrijemo četiri žlice maslinovog ulja i dodamo zgnječeni češnjak. Čim
češnjak zamiriše, na njega slažemo red kuhanog krumpira, red bakalara, pa pospemo
sjeckanim peršinom, posolimo i popaprimo
i tako slažemo dok ne potrošimo sve krompire i bakalar.
Na kraju
pokapamo maslinovim uljem i ulijemo bijelo vino i vodu od kuhanja.
Tako na
laganoj vatri kuhamo još 10-ak minuta, nakon čega je jelo gotovo.
Uživamo ;)
Uživamo ;)