Jedna od najstarijih žitarica na svijetu, drevna
južnoamerička biljka, kultivirana na Andama prije 5000 godina je quinoa.
Quinoa
se nazivala i "zlato Inka" jer ju je civilizacija Inka prepoznala kao izvor
izdržljivosti i snage za ratnike. Prema jednoj legendi priča se da je tada
kralj tog drevnog naroda svake godine posijao prvo sjeme quinoe, s obzirom da je
upravo ona bila osnovna namirnica za prehranu naroda.
Ipak je ona izvor esencijalnih
aminokiselina.
Quinou su, osim “zlato Inka”, nazivali i "majka žitarica".
Iako se o quinoi govori kao o žitarici, ona je srodna
špinatu. To je biljka koja naraste oko dva metra u visinu, ima zeleno crvene
listove i cvjetiće u obliku grozdova. Iz tih cvjetića, kada je quinoa zrela,
izlaze sjemenke tj. zrna.
Zrna quinoe su male kuglice najčešće žute boje, a ima i crnih, ljubičastih, rozih, crvenih i narančastih sorti.
Listovi quinoe su također jestivi i imaju okus sličan blitvi ili špinatu.
Quinoa je bogata mineralima, pa u njoj imamo željezo,
magnezij, kalcij, cink, mangan, bakar i selen.
Osim svih tih minerala, u quinoi imamo i vitamina kao što su vitamin B6, vitamin A i vitamin E, zatim niacin, riboflavin, tiamin, pantotenska kiselina i folna kiselina.
Da bismo i mi bili jaki i zdravi poput Inka na suncu obasjanom Machu Picchuu, ovdje sam postnula jedan recept koji se bez quinoe napraviti ne može ;
To je salata od quinoe u koju ide:
- quinoa - 1 šalica,
- voda - 2,5 šalice,
- sol,
- jabučni ocat - 2 žlice,
- ekstra djevičansko maslinovo ulje - 4 žlice,
- češnjak - 2 režnja,
- 220 g dimljenog tofua,
- 300 g kukuruza u zrnu,
- cherry rajčice -1 šalica,
- krastavci -1 šalica,
- svježi peršin - 1/2 šalice,
- desetak listića bosiljka.
A radi se tako da u vodu potopimo quinou, zagrijemo na umjerenoj vatri i pustimo da
proključa.
Tek tada posolimo prostohvatom soli, smanjimo vatru na najmanji
plamen i kuhamo oko 15-20 minuta, dok quinoa ne upije svu vodu. Pustimo quinou da se ohladi.
Usitnimo dimljeni tofu, krastavce i chery rajčice. U to dodamo kukuruz i ohlađenu quinou.
U blender stavite češnjak, maslinovo ulje i jabučni ocat i blendajte dok ne dobijete glatki preljev kojim ćemo preliti quinou, tofu, cherry rajčice i krastavce.
Po potrebi posolimo, dobro promiješamo i pospemo nasjeckanim peršinom i bosiljkom.
Sad kad smo napravili salatu od quinoe možemo u njoj uživati, bili mi na Machu Picchu ili ne.