Curry je mješavina 20 začinskih biljaka, sjemenki i začina, a
za njegovu žutu boju je najodgovornija kurkuma jer je upravo ona jedan od
glavnih sastojaka curry praha.
Upravo ta žuta boja je biljni, žuti pigment je najvrijedniji
dio kurkume koja je začin koji ima važnu ulogu u indijskoj kuhinji, ostalim
kuhinjama južne Azije, a u zadnje vrijeme se sve češće koristi i na zapadu.
U zadnje vrijeme napokon u europskim, iako je, u svijetu, u
upotrebi preko 5000 godina.
Indijci i Indonežani ju smatraju svetom biljkom, usko povezanom s kulturom indijskog naroda
Znači, kurkuma (engl. Turmeric) ili indijski šafran se kao začin dobiva od
korijena biljke Curcuma Longa s tamnosmeđom korom i narančastim mesom. Iz
obitelji đumbira je, pa svježa kurkuma ima lagano gorak, smolast, aromatičan
ljuto-žareći okus.
Kroz povijest se koristila kao začin, ljekovito sredstvo i
kao boja za tkanine.
Zbog niza povoljnih učinaka na zdravlje, kurkuma plijeni
pažnju i zdravstvene zajednice.
Taj začin sadrži čitav niz minerala i vitamina kao što su folna
kiselina, mangan, kalij, željezo, magnezij, vitamin B1 ili tiamin, B2 ili riboflavin,
B3 ili niacin, B6 ili piridoksin, B12, C vitamin, te neprobavljivih prehrambenih
vlakana i, nešto što ja ne mogu i ne smijem zaobići, omega-3 masne kiseline.
Upravo zbog biljnog, žutog pigmenta kurkumin ima jaka
antioksidativna i protuupalna svojstva.
Dobar je i za dijabetičare jer regulira razinu inzulina u
krvi i za sve koji muku muče s onim lošim kolesterolom, LDL kolesterolom, jer
njegovu razinu smanjuje, dok podiže razinu HDL tj. dobrog kolesterola.
Kurkuma ima i antimikotičko (plijesan) djelovanje, te antibakterijsko,
antivirusno pa čak i antikarcinogeno djelovanje.
No, meni s MS-om, čini se kako je njezino najvažnije djelovanje
smanjivanje inflamacije u tijelu, a inflamacija tj. upala je uzročnik cijelog lanca
bolesti, stalno prisutna u onih s MS-om.
Uz to, dobra je za mentalne sposobnosti. Naučnici su
istraživali vezu između konzumacije curry-a i otkrili da osobe koje konzumiraju
curry bar jednom mjesečno imaju bolje rezultate na testovima mentalnih
sposobnosti.
Znači, kažem ovo svima s Alzheimerom, MS - om, raznim
demencijama i drugim autoimunim bolestima, začinite hranu kukurumom i/ili curryem.
Kurkuma u kuhinji je dobra kao dodatak ili začin raznim
marinadama i umacima.
Ide i uz jela od ribe, piletine, junetine, plodova mora,
dodaje se leći i drugim grahoricama, mahunarkama, pa riži, salatama i raznim salatnim
preljevima.
U Japanu se pije čaj od kukurme.
A gdje kupiti kurkumu?
U Zagrebu se može naći u prizemlju tržnice Dolac, na Trešnjevačkom placu i u većim trgovačkim centrima Interspar, Mercator, Metro, Billa ...
Kurkumin u kapsulama može se kupiti u biljnim ljekarnama, prodavaonicama zdrave hrane i bio&bio trgovinama.