nedjelja, 9. kolovoza 2015.

Umak guacamole

Guacamole umak je jelo bogato jako dobrim, zdravim masnoćama koje nam dolaze iz avokada. Avokado je jedino voće bogato nezasićenim masnim kiselinama, a one su, znamo već, jako zdrave za srce jer snižavaju razinu lošeg kolesterola u našoj krvi. Od dobrog avokada dobit ćemo ukusan guacamole koji nas vodi do zdravog srca.
Avokado je bogat i kalijem, koji pomaže u regulaciji krvnoga tlaka, a agencija FDA iz SAD-a kaže: „prehrana koja je dobar izvor kalija s niskim udjelom natrija pomaže u reduciranju rizika od visokog tlaka i srčanog udara.“
Avokado kao maslac koristili su europski mornari, a u nekim dijelovima Meksika se koriste i listovi avokada.
Avokado ima sastojke koji štite od raka prostate i dojke zbog velikog udjela karotenoida luteina i vitamina E. Salate i umake, kao što je npr. salsa, avokado obogaćuje kremastom teksturom i znatno povećava sposobnost našeg tijela za apsorbiranje karotenoida iz povrća jer se zbog masti u avokadu karotenoidi u njima otapaju.
Guacamole umak najčešće poslužujemo s kukuruznim tortiljama koje su odlične za umakanje. Tako guacamole jedemo s tortilja čipsom kao grickalicu ili predjelo. Guacamole možemo jesti i s izroštiljanim pilećim mesom.
Budući da je guacamole masan i mesnat odlično se slaže s vinom punog okusa i kremaste teksture ili s poluslatkim vinom suprotnog okusa. S obzirom da se guacamole rijetko kada jede sam, izbor vina ovisi o tome sa čime ili uz šta se on servira. Meni je ipak uvijek najbolji uz neki čips ili tortilje. 

Za Guacamole umak nam je potrebno:
  • 2 avokada,
  • 1 limeta,
  • 1 ljutika,
  • ½  žličice mljevene čili papričice,
  • 1 žlica sjeckanog korijandera,
  • malo soli.
Oštrim nožem zarežemo avokado do koštice i po dužem dijelu, preko peteljke ga razrežemo u krug oko koštice. Razdvojimo polovice.
Košticu izvadimo iz polovice tako da u nju pažljivo zabijemo oštricu noža kod dijela u blizini drške, malo je zaokrenemo, pa izvadimo.
Sada žlicom iz avokada izvadimo mesnati mekani dio, a koru bacimo. Avokadu dodamo sok limete, njenu naribanu koricu, mljevenu čili papriku, malo korijandera, nasjeckanu ljutiku i posolimo, pa sve zajedno izmiksamo u jednoličnu smjesu ili zgnječimo do što kremastije teksture.
Guacamole umak stavimo u neku zgodnu zdjelicu, ukrasimo listovima korijandera i uz njega poslužimo tortilja čips. 
Guacamole i avokado se oduvijek smatraju jakim afrodizijakom, pa evo onda naše ljeto može početi s Guacamole ;)

Uživat ćemo u ...; izvrsnom receptu za jedan od najpopularnijih i najstarijih umaka svijeta.